Откриват Общностен център за украинците във Варна

Животът

24-06-2024, 14:53

Снимка:

Областна администрация - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Представител на Върховния Комисариат за бежанците на ООН посети морската столица.

Областният управител Андрияна Андреева прие днес със своя екип представителя на Върховния Комисариат за бежанците на ООН в България /ВКБООН/ госпожа Седа Кузуджу, която бе придружена от съветника по закрилата и заместник представител на Върховния комисариат Булент Пекер.

Това е първа среща между двата екипа, на която беше представена пълната палитра от дейности, които Представителството на Комисариата извършва в България, особено през последните години. След началото на войната в Украйна, УНИЦЕФ и Върховният комисариат на ООН за бежанците създадоха 30 центъра, които предоставят подкрепа на бежанци, бягащи от войната (т. нар. „Blue Dots“ – „Сини точки“) по границите и основните пътища на мигрантите, като 6 от тях са в България.

В настоящия момент представителството на Комисариата у нас преустройва тези точки за закрила в общностни центрове. Точно такъв Общностен център под името „Компас“ ще бъде открит днес във Варна и ще бъде част от Българската мрежа за закрила и включване. Центърът е създаден с партньорските организации „Енерджи“, БЧК, Фондацията за достъп до права ФАР и Каритас България.

Общностният център „Компас“ ще предоставя възможности за:

Образователни дейности – езикови курсове по български език, култура, история и професионални обучения.

Психосоциална подкрепа

Медицински грижи

Правна помощ

Социални дейности, които насърчават интеграцията на украинските бежанци

Културни и спортни дейности.

Професор Андреева подкрепи приоритетите, които ВКБООН в България утвърждава и които позволяват на украинските граждани, потърсили закрила в България да бъдат подпомогнати за активното им включване в социалния и в икономическия живот у нас. Този процес обаче трябва да премине през широка образователна подкрепа както на децата и младите хора, така и на по-възрастните, които могат да се включат в пазара на труда след добра езикова подготовка. Точно такава ще им бъде предложена в Общностния център, който се открива днес във Варна.

Сред приоритетите на Центъра ще бъде и разрешаване на проблемите на тези от бежанците, които търсят работа.On-line платформа ще свързва тази категория хора с работодатели, а ще започнат и обучения по предприемачество.

Областният управител ще подкрепи приоритетите на Агенцията на бежанците, работата на Общностния център и ще продължи съвместно с всички държавни образователни, социални и икономически ведомства и институции да търси и намира устойчиви решения за активното включване на украинските граждани в цялата палитра на обществения живот в региона.