Известен велопредприемач от САЩ оглежда маршрути около Варна

Спорт

24-06-2024, 15:27

Снимка:

ОЦОСУР

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Джим Джонсън играе ролята и на застъпник за велосипедни каузи и инфраструктура за всички възрасти.

Американският велосипеден предприемач Джим Джонсън пристига през идната седмица във Варна, за да се запознае с възможностите за велотуризъм в и около Варна. Това съобщи пред  ОЦОСУР Деян Кателиев от „Велоуикенд, по чиято покана идва Джонсън у нас. Освен обиколка на различни райони с потенциал за развитие на велотрасета във Варненско и Североизточна България, американският специалист ще се срещне и с експерти от администрацията на Община Варна. Ще бъде повдигната темата за организирането на допълнителна рекреационна среда в града, както и за свързването на Варна с националните и европейски веломаршрути. Самият Джим Джонсън като велосипеден предприемач играе ролята на застъпник за велосипедни каузи и инфраструктура за всички възрасти.

Целта на посещението е да представим Черноморието като сигурна и спокойна туристическа зона, която не трябва да отбягваме, посочи Деян Кателиев. По думите му, след Ковид и с началото на войната, за много хора Черно море е критично място и трудно планират дългосрочни посещения в района.

Същинският повод за посещението всъщност е страстта на Джонсън към Балканите. Американецът планира издаване на ретроспекция за велописедните си начинания и бизнес, в която България също ще намери място.

Джим Джонсън е запознат с филма на ЕкоВарна – „Побити камъни – побита с отпадъци история в сегашно време“. Историята за неглижирания туристически потенциал на мястото беше отличена с наградата „Зелено перо“ в националния конкурс за чиста журналистика на Dir.bg. Побити камъни се явява едно от най-важните места, което да отвори Варна не само като черноморска дестинация, а и като място за много по-широк вид приключения, смята Деян Кателиев. Според него отпадъците са само елемент от неглижирането на обекта. Със статията и филма повдигнахме въпроса – защо на местно ниво се прави всичко възможно да се усвои мястото като икономическа зона, при все че държавата е инициирала включването на Побити камъни като обект на ЮНЕСКО.

В националния велоплан на страната ни присъстват велосипедните връзки с Варна и Черноморието. Единият от националните вомаршрути в плана, подадени от Деян Кателиев, е между Русе и Варна и той минава през общините Аксаково и Суворово, на чиято територия е природната забележителност.

Велосипедният сезон в региона вече започна, съобщи Кателиев. Любителите на колоезденето и природата може да се включат в ежемесечните велосипедни уикенди в зони на 100-200 метра от Варна по комбинирани маршрути. Могат да го направят дори и тези, които нямат подходящи колелета, като наемат такива.