289 свободни места са обявени в детските градини във Варна за трето класиране

Мисия Варна

24-06-2024, 15:41

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Системата за прием отваря утре – 25 юни.

289 свободни места са обявени за трето класиране в общинските детски градини. След анализ на данните от първите две класирания, както и възможностите на физическата среда в образователните институции и предвид социалната функция на детските градини, родителите ще имат възможност да подадат заявления за 289 места в 32 детски градини, от които 156 нови. Така общият брой места в общинските детски градини ще достигне 2387.

Системата за прием отваря утре – 25 юни. В район „Приморски“, където необходимостта  е най-голяма, е разкрита нова група в ДГ „Дружба“. Увеличен е броят на децата в група и в някои от градините в район „Одесос“ и „Аспарухово“ , както и в ДГ „Иглика“, Виница. Желанието на родителите да запишат децата в най-близката детска градина по местоживеене води до неравномерното натоварване на групите и неравномерното използване на базата, например: в район „Аспарухово“, в ДГ „Горска приказка“ остават 18 свободни места, в район „Владислав Варненчик“, в ДГ „Пламъче“ – 39 свободни места, във филиала на ДГ „Теменужка“ – 15 свободни места. Свободни места има и в населените места Звездица, Тополи , Константиново, Каменар.

Родителите, които желаят да се възползват от възможностите на „Наредба за условията и реда за предоставяне и изплащане на средства от държавния бюджет за компенсиране на разходите, извършени от родителите за отглеждането и обучението на децата, които не са приети в държавни или общински детски градини или училища поради липса на свободни места“ могат да кандидатстват за компенсация след приключване на третото класиране.