75 пожара в сухи треви във Варна и областта от април

Крими

25-06-2024, 10:53

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Наказанията започват от 200 лева, а проверки се извършват непрекъснато.

От април във Варна и областта са възникнали 75 пожара в сухи треви, а по три са в гори и посеви, съобщи главен инспектор Антон Ангелов от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" във Варна. 

По-честите причини са небрежност при боравене с открит огън, технически неизправности и изхвърлени незагасени цигари, допълни Ангелов. 

Наказанията започват от 200 лева, а проверки се извършват непрекъснато, каза още той. 

Всички трябва да са изключително наблюдателни и внимателни, за да не възникват пожари, каза още гл. инсп. Антон Ангелов. Във всеки един от туристическите обекти по курортите трябва да са поставени необходимият брой пожарогасители, те трябва да са изправни и в срок за годност, припомни той. 

Ако се намираме в непосредствена близост до пожар, след като се обадим на 112, трябва да се ориентираме по най-бързия начин откъде идва огънят, съветва специалистът. "Продуктите на горене се движат по посоката на вятъра, затова трябва да се движите срещу вятъра или настрани. Трябва да имате предвид, че когато теренът е наклонен, скоростта на горене става много по-висока", допълни главен инспектор Антон Ангелов.