Доц. Кунчев: Ешерихия коли в морската вода на Кранево, Албена и Варна няма

Животът

25-06-2024, 10:56

Снимка:

„Албена“ АД

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

90% от случаите на летни вируси идват от храната и от неизмити ръце.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира пред БНТ за летните вируси и инфекциите в морската вода.

По думите му от всичко, което чете и слуша в последните дни, още веднъж се убеждава, че българите са странни хора, че с особен ентусиазъм и злоба оплюваме българското и родно Черноморие.

Ешерихия коли дори в момента и в Кранево няма, увери той. "Да не говорим за плажовете на Варна и Албена, за които няма никакви проблеми и отклонения. Вземат се проби два пъти месечно от всички плажове, така че когато се налага, се учестява контролът и се увеличава броят на изследванията", коментира доц. Ангел Кунчев.

Според него инцидентът в Кранево е неприятен, но това била най-малката беля, която можела да стане.

Доц. Кунчев коментира и летните вируси, които вече са започнали да циркулират. Към тях ще се прибавят и диарийни оплаквания, като в рамките на ден-два минават, посочи Кунчев.

Той обясни, че през лятото започваме да се срещаме с комарите, кърлежите и като се комбинира това със стреса от температурите и струпването на много хора на едно място, тогава се получава неприятна реакция на организация, поясни доц. Ангел Кунчев.

90% от случаите на летни вируси идват от храната и от неизмити ръце. Морската вода няма как да доведе до летни инфекции и вируси. Основното остава личната хигиена. Навсякъде около нас има бактерии, но въпросът е дали ние ще им дадем шанс да се развият и да станат опасни за нас, изтъкна доц. Ангел Кунчев.