След гаврата с трикольора: Отмениха участието на Мила Робърт във Варна

Животът

25-06-2024, 15:10

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Певицата няма да е част от програмата на събора "Аспарухово пее и танцува".

Отмениха участие на Мила Робърт след гаврата с трикольора на "София прайд" тази година. Певицата бе част от програмата  на събора "Аспарухово пее и танцува" в едноименния варненски квартал.

Веднага след като разбрах за скандалното ѝ поведение отказахме нейното участие. Това каза кметът на района Ивайло Маринов. "В момента сме в процес на търсене на изпълнител на нейното място", добави той.

"Аспарухово" е район с хора, които обичат и пазят българските традиции и този ежегоден събор "Аспарухово пее и танцува", който съществува вече 57 години е доказателство за това, че жителите на района тачат българщината, коментира още кметът.

ИА "Черно море" припомня, че от сцената на "София прайд" преди дни, Мила Роберт „съблече“ рокля с цветовете на българското знаме и демонстративно я захвърли на земята, като остана по облекло с цветовете на ЛГБТИ+ движението. Това събуди много остри реакции и хората осъдиха строго нейната изява.

Постъпката стана причина за множество коментари в социалните мрежи, а мнозина укориха дъщерята на Ваня Щерева, че е поругала националното знаме, което е наказуемо по чл. 108, ал. 2 от Наказателния кодекс, който гласи:

„Който по какъвто и да е начин опетни герба, знамето или химна на Република България, или знамето или химна на Европейския съюз, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба до три хиляди лева.“

От ВМРО вече обявиха, че са сезирали Софийската градска прокуратура за „публично и демонстративно поругаване на българския трикольор по време на „София прайд“.

От Националния младежки комитет на ВМРО казват, че изпълнителката „гордо посочила шарените одежди, с което показа пълното си пренебрежение и отричане от националния символ“.

„Действията на Мила Роберт Гергова представляват явно нарушение на този член, тъй като тя използва знамето като облекло, след което го съблича и демонстративно го хвърля на земята пред многобройна публика и в контекста на живо излъчване, което обективно опетнява значението и символиката на националния символ“, се казва още в сигнала на ВМРО.

Самата Мила Роберт се извини за действия си, но чрез оправдания: 

„Искам извинение от всички, които са били обидени от моето изпълнение по време на София Прайд. Да, не трябваше да оставям роклята на земята, не съм целяла да бъде жест на неуважение и ако мога да върна времето назад – бих я сгънала прилежно“, написа певицата в Инстаграм. И добави, че действията й са имали единствената цел да накара обществото да бъде по-толерантно към ЛГБТИ хората, които по думите й напускат България поради страх и заплахи.

„Ако обидите и заплахите към мен са цената, която трябва да платя за това, че привлякох внимание към тази важна за обществото тема, то съм готова да я платя“, добавя Мила Роберт.