Откриват образователна фотоизложба във Варна

Животът

25-06-2024, 15:30

Снимка:

Росица Димитрова

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Официалното откриване на експозицията е на 1 юли до слънчевия часовник на входа на Морската градина.

В началото на юли Варна ще стане свидетел на първата самостоятелна изложба на популярен астрофотограф - варненката Росица Димитрова. Под наслов „Тайните на безкрайното небе“, изложбата ще представи 25 авторски фотографии на звездното небе, Млечния път и Луната, заснети от различни части на света, включително и Варна. Астрономическите явления на фотографиите ще бъдат съпроводени и с подробна информация и любопитни факти от астрофизика Роса Виктория Гаммелтофт.

“С изложбата се надявам да подтикнем интереса на варненци към астрономията и фотографията, както и да образоваме посетителите за красотата на небето. Снимките са запечатали моменти от цял свят и съм щастлива, че са тук, и че първата ми самостоятелна изложба е именно в родния ми град - Варна.”, споделя Росица за предстоящото събитие.

Росица Димитрова е добре познато име във фотографските среди. Запалила своята страст по фотографията през 2017 г., днес Росица има множество международни награди и е първата българка, включена в най-престижната селекция за астрофотография в света - тази на Кралската обсерватория в Гринуич, през 2022 г

Изложбата “Тайните на безкрайното небе” показва допирните точки между изкуството и науката. Тя ще бъде налична за варненци и туристи напълно безплатно в първите две седмици на юли. Ентусиастите от всички възрасти са поканени да посетят и Обсерваторията, намираща се в непосредствена близост, където запаленият им интерес към астрономията може да бъде развит.