Велотрасе в пешеходната зона на центъра и в Морската градина предлага велоклуб

Мисия Варна

25-06-2024, 15:55

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Ще бъде сформирана работна група, която да даде становище за целесъобразността на свързващите велотрасета.

Да бъдат свързани съществуващите велоалеи във Варна чрез маркирането с декоративни елементи на велотрасета през пешеходната зона на бул.Княз Борис първи и през Морската градина. Това предложение велоклуб „Спартак“ обсъдиха днес съветниците от ПК „Обществен ред, сигурност и безопасност на движението“ към Общински съвет-Варна.

Вносителят Евгени Балев отбеляза, че маркирането ще бъде временно за три месеца. Целта на това експериментално свързване на велоалеите е да се види дали ще „работи“ добре за обезопасяване на пешеходците, а в частност и на водачите на двуколесни превозни средства. В пешеходната зона малцина бутат колелетата си, както е по правилата, призна Балев. Но, всеки ден в пешеходните зони се случват дребни инциденти, а всеки месец и по-сериозни, а в Морската градина вече свободно преминават електрически, дори пистови мотори, допълни Евгени Балев.

С велосипеди и тротинетки оттам преминават и много деца, а трасето ще е обозначено със стрелки, което е лесно дори и за тях. Това посочват още в предложението си от велоклуба.

Балев припомни, че идеята е три годишна и е била полагана на обсъждане и дори приета от предишния екип на дирекция „Инженерна инфраструктура“ в общината. Ако се приеме сега велотрасето може да бъде реализирано най-рано след няколко месеца, евентуално през ноември.

Комисията реши, че трябва да бъде сформирана работна група, която да даде становище за целесъобразността на свързващите велотрасета през пешеходната зона. В нея ще участват Пътна и Общинска полиция, заместник-кметовете по финанси и по строителството, граждански организации и велоклубовете в града.