Украински бежанци се срещнаха с работодатели във Варна

Животът

26-06-2024, 16:29

Снимка:

Радио Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Работа търсят предимно жени на възраст между 20 и 65 години.

Близо 40 бежанци от Украйна, търсещи работа във Варна и региона, се срещнаха с работодатели по време на инициативата на хуманитарната организация "Каритас" и „Върховният комисариат за бежанците на ООН" в България. Акцент в събитието беше достъпът до пазара на труда за бежанците и възможността да си намерят работа у нас, съобщи Радио Варна.

"За последните 6 месеца сме оказали подкрепа на 80 човека в Северна България", сподели Кремена Цанева от "Каритас".

По думите й, немалка част от търсещите работа бежанци са висококвалифицирани, но се съгласяват и на по-нискоквалифицирана работа най-вече заради езиковата бариера. На срещата днес присъстваха около 15 работодатели.

Основно украинските граждани намират работа в сферата на услугите, като най-много са заетите в туризма - хотелиерство и ресторантьорсто. Заети има и в транспортния сектор. На събитието имаше момиче от Украйна, която е социален работник, което означава, че бежанците от Украйна имат възможност да се развиват и в други сфери.

Работа търсят предимно жени на възраст между 20 и 65 години, коментира още Кремена Цанева. По думите й, на голяма част от тях им е трудно, защото са с деца и трябва да се грижат за тях.

Бежанците търсят възможност за работа до 2 седмици след пристигането си у нас. Освен за достъпа до пазара на труда, от "Каритас" им помагат и за достъп до образование и жилище, както и с различна информация, подкрепа и застъпничество.