Морското търсене и спасяване не са регламeнтирани в Закона за бедствията и авариите

Новините

27-06-2024, 12:22

Снимка:

istockphoto

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Това пречи на общините по Черноморието да сътрудничат с доброволческите сдружения, които са свързани със спасителни операции на море.

В летния сезон сме. Няма застраховани от инциденти. 

Особено от произшествия във вода. 

Морското търсене и спасяване не са регламeнтирани в Закона за бедствията и авариите. 

Това пречи на общините по Черноморието да сътрудничат с доброволческите сдружения, които са свързани със спасителни операции на море, каза за Радио Варна флотилен адмирал от запаса Коста Андреев, председател на Управителния съвет на доброволческо сдружение Булсар. 

Комисия с участието на сдружението е работила по синхронизиране на международното и националното законодателство за морски спасителни операции. 

Изготвен е доклад, който препоръчва купуването на голям спасителен кораб, с какъвто страната ни към момента не разполага.

Сдружението „Булсар“ е създадено на 20 април 1996 г. по инициатива на капитан далечно плаване Никифор Герчев. Доброволческата организация е с идеална цел за координация, търсене и спасяване на бедстващи хора, оцелели след катастрофи в българския морски отговорен район. Членове на сдружението са изявени морски специалисти с познания по търсене и спасяване на море, както и собственици на малки плавателни съдове, които се включват в помощ за осъществяване на дейността на организацията. Международният ден на моряка е обявен от Международната морска организация (ИМО) през 2010 г. и се празнува всяка година на 25 юни. „Навигиране в бъдещето: безопасността на първо място!“/ Navigating the future: safety first!/ е темата, избрана от Международната морска организация за Световния ден на морето през 2024 г., който ще завърши с честването на Световния ден на морето на 26 септември 2024 г.