Дават старт на противоминните действия на MCM BLACK SEA

Новините

27-06-2024, 17:14

Снимка:

Еuractiv

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Оперативната група в Черно море ще започне да изпълнява задачите си от 2 юли.

Оперативната група за противоминни действия в Черно море (MCM BLACK SEA) ще започне да изпълнява задачите си от 2 юли, информира на пресконференция днес турското министерство на отбраната, съобщи електронното издание на турския в. "Миллиет".

Ден по-рано, на 1 юли, в Истанбул ще се проведе заседание на комитета на оперативната група с участието на командващите на турските, българските и румънските военноморски сили, каза още контраадмирал Зеки Актюрк, пресаташе в Министерството на националната отбрана на Турция.

На седмичния брифинг за медиите той каза също, че по време на министерската среща на НАТО на 13-14 юни в Брюксел министърът на отбраната Яшар Гюлер е откроил необходимостта да се действа в хармония с инициативата на Оперативната група за противоминни действия в Черно море, която Турция създаде заедно с България и Румъния.

Меморандумът за създаване на военноморската група за противодействие на мините в Черно море бе подписан от трите страни на 11 януари тази година в Истанбул. 

Говорителят спомена и операциите, ученията и мисиите, които турските въоръжени сили изпълняват, като сред тях спомена и учението "Тритон - 2024" в България, както и натовското "Ramstein Legacy-2024" в България и Румъния. 

Контраадмирал Актюрк посочи също, че Анкара стриктно се придържа към разпоредбите на Конвенцията от Монтрьо, уреждаща правилата за корабоплаване в проливите Босфор и Дарданели, и добави, че турската страна е потвърдила това на срещата в Брюксел.

Конвенцията от Монтрьо е подписана на 20 юли 1936 г. и влиза в сила на 9 ноември същата година. Осигурява суверенитета на Турция над проливите Босфор и Дарданели, като ѝ прехвърля функциите по наблюдение и контрол на преминаването на кораби през проливите. В същото време конвенцията регулира преминаването на военни кораби; за гражданските кораби на всички страни свободата на преминаване през проливите се запазва както в мирно, така и във военно време.