ВВМУ отчита ръст с около 10% на записаните курсанти и студенти

Животът

28-06-2024, 14:58

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Тази година единствената нова специалност, която се разкрива е магистърска – „Космическо инженерство и технологии“.

Кампанията за прием върви по-успешно от предходната година, с около 10 процента е по-висок броят на записаните студенти и курсанти към този момент. Това каза днес пред БТА началникът на Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Н.Й.Вапцаров“ във Варна флотилен адмирал проф. Боян Медникаров.

Той уточни, че предстои основният прием на курсанти в училището, където има да се попълнят още около 15 позиции за нуждите на Въоръжените сили. След завършването на изпитите в Медицинския университет във Варна, трябва да направим и приема на нашите лекари и медицински сестри, посочи проф. Медникаров и уточни, че през тази година бройките за военни доктори са 20, а за медицински сестри – 10. 

Началникът на флотската Алма матер каза още, че през тази година единствената нова специалност, която се разкрива е магистърска – „Космическо инженерство и технологии“. По думите му обучението трябва да започне през втората половина на октомври. „Засега планираме в нея да се обучават 20 души, но всичко зависи и от кандидатите. Ако имаме повече кандидати, сме готови да преразгледаме това число“, обясни Медникаров. Той обясни, че в училището активно работят и за подготовката и на учебно-материалната база, и на преподавателите, заедно с партньорите им от „EnduroSat“. Проф. Медникаров обяви, че на 26 юли в училището ще се проведе и церемония по удостояването на основателя и изпълнителен директор на компанията Райчо Райчев с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на ВВМУ за неговия принос за развитието на това ново образователно направление. 

В отговор на въпрос началникът на училището каза, че чуждестранните студенти са в процес на селекция и изрази надежда, че през новата учебна година ще има ръст, и очакванията са новите чуждестранни студенти да надхвърлят 100. За първи път през новата година ще има обучение на чуждестранни студенти в професионалните направления „Информационни технологии“ и „Киберсигурност“.

Основният контингент от чужди студенти във ВВМУ е от Гърция, нараства делът на студентите от Украйна, запазва се тенденцията на тези от Турция.