Баркентината „Калиакра“ днес празнува 40 години

Животът

29-06-2024, 10:58

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Днес в 18.00 часа баркентината ще посрещне на борда си първия екипаж, начело с капитан Тома Томов.

Днес се навършват 40 години от издигането на българския флаг на ветрохода "Калиакра". По случай годишнината в 18.00 часа баркентината ще посрещне на борда си първия екипаж, начело с капитан Тома Томов, и официални лица, а в неделя посетители ще могат да разгледат учебния кораб. Това каза капитан Денчо Добрев, директор на Българския морски квалификационен център /БМКЦ/, който стопанисва ветрохода.

Той припомни, че корабът премина класов ремонт, за който бяха разходвани 200 000 лева. Сумата е била достатъчна само за пребоядисвана на подводната част и поправка на някои машини. Добрев изказа благодарностите си към всички дарители, които с финансови средства са допринесли за освежаване на интериора. 

От първи юли започват отново разходките с баркентината, както и провеждате на плавателна практика на ученици.

Желанието ни е да можем да запалим деца по моряшката професия. Обясняваме на думи колко е престижна професията, без "Калиакра" не могат да усетят тази емоция, каза Добрев.

От 2008 година „БМКЦ” ЕАД е собственик на учебно ветроходния кораб „Калиакра” - морският символ на град Варна и България. Оснавна цел и дейност на кораба е обучението на млади моряци.

УВК„Калиакра” е заложен на стапел на 5 октомври 1983 г. в корабостроителницата в Гдиня. Корабът е довършен в корабостроителницата в Гданск и е третият от този тип след „Погория“ и „Искра II“, но с подобрени експлоатационни качества. Учебният ветроход е двупалубен. Горната палуба е изработена от стомана, но покрита с тиково дърво. Палубните надстройки от алуминиева сплав са две- едната е зад бизанмачтата, а другата- пред гротмачтата. Ходовият мостик е разположен в надстройката зад бизанмачтата.

Носовата бронзова фигура е на националната героиня Калиакра, скочила с още 40 девойки от скалата, за да не попадне в турски ръце.

На 29 юни 1984 г. в Гданск при тържествена церемония на кораба се вдига български флаг. От официалното пристигане на кораба в Пристанище Варна на 7 август 1984 г., „Калиакра” става учебен кораб не само за моряците от търговския, но и от военния флот на Република България. След 1989 г. редовно взема участие в международните регатите „Cutty Sark”, а по-късно „Tall Ships Races”, „Stan”, “Ветрило 89”. По време на състезанието Columbus през 1992г. по повод 500-годишнина от откриването на Америка, Калиакра преплава два пъти Атлантическия океан и финишира трета от 143 ветрохода.