Установиха неохраняеми плажове превърнати в "частна собственост"

Туризъм

29-06-2024, 14:29

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Вчера са извършени 17 проверки и са констатирани 8 нарушения.

Неохраняеми плажове, превърнати в "частна собственост", непочистени пясъчни ивици и липсваща категоризация на заведения са установили при съвместни проверки вчера екипи на Министерството на туризма, Комисията за защита на потребителите, НАП и "Икономическа полиция", съобщиха пред медии днес Иван Виделов от Министерството на туризма и Бранислава Недялкова от КЗП.

"Проблемът е, че на някои плажове, които са неохраняеми, различни хора си позволяват чадъри и шезлонги и един вид да ги превръщат в частни плажове, тоест да ги предлагат срещу консумация в заведение или само за гости на даден хотел" - посочи Виделов. Заради такива нарушения са съставени и четири акта на Министерството на туризма.

Оттам уверяват, че ще следят и за друга нелоялна практика - плажуващите да бъдат принуждавани да си плащат за комплект - чадър плюс шезлонг или маса плюс шалте. "Всеки потребител има правото да избере какво да ползва - дали чадър, дали шезлонг, дали двете заедно, дали маса, дали шалте" - подчерта Виделов. Засега такива нарушения не са установени, обичайно те зачестяват в разгара на лятото - юли, август, допълни той.

Бранислава Недялкова обърна внимание на още две от нарушенията - които определи като съществени. "На заведения за хранене и развлечение, разположени на плажната ивица, няма категоризация. Те работят без валидна категоризация или в открита процедура за категоризиране на обектите", каза тя.

Вчера са извършени 17 проверки и са констатирани 8 нарушения. Предстои налагането на административни наказания. НАП също са установили нарушения, съобщават от пресцентъра на МТ, без да дават подробности.

 От началото на летния сезон досега проверките са 170.