Състезание по приложно колоездене за деца се провежда във Варна

Спорт

29-06-2024, 15:13

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В него тази година участват близо 40 деца от цялата страна.

Деца на възраст между 10 и 14 години ще се впуснат в надпреварата по приложно колоездене, която ще се проведе  днес на площад "Антон Новак" в Морската градина.

Състезанието започна в 10:00 часа. То се организира от Спортен клуб по автомобилизъм - Варна, съвместно с КАТ-Варна, БЧК, общината и други институции и организации.

Основна идея на това състезание е малките да се научат на основните правила за движение по пътищата и тяхното спазване, обясни един от основните организатори Диан Драганов, председател на Съюза на българските автомобилисти във Варна.

Той припомни, че идеята за тази инициатива се е зародила още през 80-те години, а благодарение на знанията и уменията, които са придобили децата, след това стават по-добри шофьори и влизат по-добре подготвени в шофьорските курсове. 

В състезанието тази година участват близо 40 деца от цялата страна, които ще се впуснат в различни предизвикателства с велосипедите. За призьорите ще има и награди. Инициативата започва още днес с теоретична част и решаване на листовки в Техническия университет.

Събитието съвпада и с Националния ден на безопасността на движение по пътищата. Пътищата във Варна обаче не са никак безопасни през летните месеци и в разгара на сезона. Според Диан Драганов, община Варна не се спрява добре с този проблем и трябва да се обедини усилия с всички институции за да се намалят инцидентите на пътя. По думите на експерта, една от причините за тях са ремонтите, които затрудняват трафика, шофьорите се изнервят и извършват нарушения.

Драганов беше категоричен, че е необходим по-засилен контрол по пътищата, а от страна на шофьорите - повече толерантност.