Започна гласуването за избор на нов български патриарх

Животът

30-06-2024, 10:09

Снимка:

NOVA

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В 15.00 часа ще започне церемонията по интронизацията на новоизбрания патриарх.

Патриаршеският избирателен църковен събор ще се състои днес. Очаква се той да избере новия български патриарх. На 20 юни на свое заседание, в пълен състав и с избор с тайно гласоподаване, Светият синод избра тримата епархийски митрополити като достойни кандидати да заемат патриаршеския престол. Това са Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил и Ловчанският митрополит Гавриил.

Утреня и Божествена света литургия бяха отслужени в Синодалния параклис "Св. благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител".

Вселенският патриарх Вартоломей и представители на поместните православни църкви ще бъдат посрещнати в митрополитския катедрален храм "Св. великомъченица Неделя". След това ще бъде отслужен кратък трисагий - заупокойна молитва, на гроба на Софийския митрополит и български патриарх Неофит, който е под южната колонада на митрополитската катедрала.

В 15.00 часа ще започне церемонията по интронизацията на новоизбрания патриарх в присъствието на президента Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова. Това ще се случи в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”.