Видинският митрополит Даниил бе избран за български патриарх

Животът

30-06-2024, 15:52

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Той получи 69 гласа, а врачанския митрополит Григорий - 66.

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов български патриарх на провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанския митрополит Григорий - 66. 

3 бюлетини са недействителни. Церемонията по интронизацията започна в 15 часа в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски", а камбанен звън ще възвести избора на новия български патриарх.

Даниил бе избран на втори тур. Той получи повече гласове от своя опонент врачанският митрополит Григорий. Трима бяха кандидатите за патриарх. Освен Даниил и Григорий, кандидат беше и ловчанският митрополит Гавриил, който събра на първи тур едва 19 гласа.На първия тур за митрополит Григорий гласуваха 64 делегати, а за Даниил – 51. Четири бюлетини бяха обявена за недействителни. Тъй като нито един от двамата не събра две трети от гласовете на делегатите се пристъпи към втори тур, където за патриарх е избран кандидатът, получил най-много гласове.

Видинският митрополит е роден през 1972 г. в Смолян със светското име Атанас Николов. Учи Английска филология в Софийския университет, след което се прехвърля в Богословския факултет, който завършва през 2002 г.. През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир и две години по-късно е постриган в монашество. През 2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир, а през 2006 г. е възведен в архимандритско достойнство.През 2008 г. е хиротонисан за епископ с титлата Драговитийски и назначен за викарий на Неврокопския митрополит. След две години по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф е назначен за негов викарий. Остава на тази длъжност до 2018 г., когато е избран за Видински митрополит.