Живеещите около ВСУ поискаха яснота кога ще приключат ремонтите

Мисия Варна

30-06-2024, 15:59

Снимка:

Радио Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Кметът Благомир Коцев обясни, че в момента се правят и ВиК и пътни ремонти и увери, че два пъти седмично се провеждат оперативки с водното дружество.

Живеещи в района около Варненския свободен университет и м. Ален мак се събраха днес на среща, за да обсъдят бъдещите си действия срещу безкрайните ремонти - нов протест или блокиране на пътя, съобщи Радио Варна. В срещата се включи и кметът на Варна Благомир Коцев. Те поискаха от него ясна визия за инфраструктурните ремонти в района и отговор на въпроса кога ще бъдат завършени. Друг въпрос, който вълнува протестиращите е какъв контрол се осъществява върху пътните и ВиК дейности. 
 
Новоасфалтираните трасета в района са все още без маркировка и без тротоари, алармират хората и отбелязват, че знаците, обозначаващи затворено движение заради ремонт все още заблуждават шофьорите (виж галерията). Става въпрос основно за главните улици "Петър Попов", "Янко Славчев" и "Боян Бъчваров".
 
Според местните хора ремонтите се извършват хаотично, без да бъде обявен срок и обхват на дейностите. По думите им се налага да сигнализират 5 РПУ, за да бъдат отстранени бетоновозите, блокирали пътя.

"Понякога излизаме по един път и се налага да се прибираме по друг, разказаха за неволите си живеещите в района, протестиращи за пореден път.

Проблем е фактът, че строителните дейности продължават и през летния сезон, подчертаха още събралите се десетки потърпевши. Проблеми с електричеството, липсата на контейнери за зелени отпадъци и лошо почистване бяха също причина за недoволство. 
Благомир Коцев: ВиК вече не е общинско, а държавно дружество и сме в постоянна игра на "стражари и апаши".

Кметът обясни, че в момента се правят и ВиК и пътни ремонти и увери, че два пъти седмично се провеждат оперативки с водното дружество. Имало е табели за срока и вида на ремонтите, поставени от водното дружество, но бързо са изчезнали. Допълнителна трудност е и това, че ВиК вече не е общинско, а държавно дружество, обясни още кметът. Той предложи в срещите да участва и представител на района. Потърпевшите се обединиха около това, че ще изчакат да започне редовна комуникация с общината и оповестяване на всички етапи на довършителните ремонти, а техен представител в работните срещи с ВиК-Варна ще бъде Венцислав Йосифов. "Хидрострой" и "Инжстрой" са двете фирми, които правят строителните дейности и на ВиК и на община Варна. За начина, по който се извършват те трябва да следи отдел "Строителен контрол" в районно кметство "Приморски", отговори Коцев на запитване от недоволните от строителството граждани.