Заснеха филм по повод 40-годишнината на ветрохода „Калиакра“ (ВИДЕО)

Животът

02-07-2024, 17:04

Снимка:

Георги Александров

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Лентата разказва за строителството на баркентината и нейните успехи през погледа на първия й капитан - к.д.п. Тома Томов

По повод 40-годишнината от издигането на флага на първия български ветроходен кораб "Калиакра", БНТ Варна представя документалния филм „Да уловиш вятъра“.

Сценаристи са Бистра Варнева и Дарина Докова, оператор е Георги Христов, а режисьор Мариета Бобева.
 
Лентата разказва за строителството на баркентината и нейните успехи през погледа на първия й капитан - к.д.п. Тома Томов, който е една от най-авторитетните фигури във ветроходството не само у нас, но и в международните морски среди.
 
Филмът събира и разказите на хора от първия екипаж на "Калиакра", ветроходци от няколко поколения и представители на международната организация Sail Training International.
 
Това е филм за романтиката и приключенския дух на плаването под ветрила, за подготовката на морските кадри у нас, както и за бъдещето на България като морска държава.
 
Години наред баркентината е редовен участник в най-престижните международни регати, a практикантите на борда са печелили многократно призови места, поставяйки българското ветроходство на европейската карта.
 
Дълго време заради лошото му състояние, ветроходът "Калиакра" не беше в експлоатация и стоеше прикован към кея, сякаш забравен от всички.
 
Днес той се намира на Морска гара - Варна – ремонтиран и готов отново да плава.
 
Филмът може да видите тук: