Съдът пусна обвинения в злоупотреби общински съветник от Варна Сали Табаков

Крими

02-07-2024, 17:20

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Заедно с тъста си и главният секретар на МОН Албена Михайлова тримата са обвинени за сключване на неизгодна сделка, ощетила ведомството.

Арестуваният преди седмица областен лидер на ДПС - Варна и общински съветник Сали Табаков излиза от ареста без мярка за неотклонение, реши Софийският апелативен съд.
 
Заедно с тъста си и главният секретар на МОН Албена Михайлова тримата са обвинени за сключване на неизгодна сделка, ощетила ведомството. 
 
В основата на обвинението на прокуратурата е Рамков договор, сключен през 2018 година и реализиран през 2022-ра - за закупуване на училищни автобуси за училищата от страната.
 
Подписите си под него са сложили Албена Михайлова и тъстът на Сали Табаков - Везир Османов, стана ясно на съдебното заседание.
 
Онова, в което вижда проблем прокуратурата е, че училищните автобуси са закупени на двойно по-ниска цена от турска фирма и после са продадени на Министерството на образованието, като тук от защитата на двамата обвиняеми посочиха, че става дума за сума, отпусната не само за закупуване на автобуси, но и за тяхната поддръжка, като тази поддръжка е трябвало да бъде реализирана в продължение на две години и като направят 200 000 километра.
 
Освен това на двамата бяха повдигнати обвинения за пране на пари, тъй като в техните домове бяха намерени големи суми, които се смята, че са изпрани от престъпна дейност, пише БНР.  От Захир Османов са иззети 547 000 евро и 50 000 лева. От Сали Табаков са иззети общо 320 000 лева, 510 000 евро и 272 монети от жълт метал с приблизителна стойност от 1 146 100 лева.
 
Съдът обаче прецени, че повдигнатото обвинение е неправомерно, тъй като няма как държавата да се меси в бизнес делата и за това за каква сума се закупуват едни автобуси и за каква се продават, след като всичко е законно в рамките на този договор.
 
Не откри и никакви данни за пране на пари. Затова изобщо не обсъди другите две изисквания за задържане под стража, а именно - опасност да се укрият или извършат друг тип престъпления.
 
Разпоредено беше незабавно Сали Табаков да бъде освободен от ареста, а неговият тъст, който беше с мярка за неотклонение "домашен арест", също вече е на свобода.
 
Стана ясно, че обвинението засега няма да коментира това решение. Предстои да видим каква ще бъде реакцията.