България на Уимбълдън

Спорт

03-07-2024, 13:06

Снимка:

Winbet

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Григор Димитров вече потегли с победа на Уимбълдън.

И през този месец тенис феновете могат да се настанят удобно пред екраните, защото в Лондон вече стартира поредното издание на Уимбълдън - един от четирите турнира от Големия шлем. Очаква ни нова порция възхитителни тенис мачове, при това и с българско участие.

Но кои са родните тенисисти, които ще ни представят в “Ол Инглънд Клъб” и какви са най-добрите им постижения до този момент на “свещената трева”? Струва си да обобщим в следващите редове.

Григор Димитров вече потегли с победа на Уимбълдън

Първата тенис ракета на България и настоящ №10 в света Григор Димитров не се нуждаеше от много време на корта, за да достигне втори кръг на Уимбълдън. Гришо изнесе истинска лекция на сърбина Душан Лайович, постигайки убедителен успех в три сета - 6-3 6-4 7-5. Въпреки лек спад в играта си в сет № 3, хасковлията не допусна изненада и оправда статута си на фаворит в срещата.

Така в следващия кръг Григор Димитров ще премери сили с 91-ия в света Джунченг Шанг, който от своя страна елиминира в три сета Кристиан Гарин. Сайтът, който познаваме от колаборацията му с футболист № 1 на България Христо Стоичков, определя Димитров като абсолютен фаворит за победата срещу Гарин.

Полуфиналът от 2014 година остава и до днес най-доброто постижение на Уимбълдън на Григор Димитров. През миналата година той също се представи достойно в британската столица, достигайки до четвърти кръг.

Виктория Томова стартира днес срещу китайка

Най-добрата ни тенисистка Виктория Томова също ще направи опит да премине първи кръг на Уимбълдън. Намираща се на 48-а позиция в света, Томова ще трябва да преодолее съпротивата на китайката Синю Ван. Любопитно е, че двете се срещнаха съвсем наскоро в основната схема на Ролан Гарос, като тогава Ван записа победа над българката.

Виктория Томова е шестата българка, успявала да пробие в Топ 50 на световния женски тенис. Преди нея това са успявали да направят единствено сестрите Малееви, Сесил Каратанчева и Цветана Пиронкова.

Три пъти в кариерата си до този момент Томова е успявала да достигне втори кръг в “Ол Инглънд Клъб” - през 2018, 2022 и 2023.

България на Уимбълдън през годините

Гледайки тенис мачове днес, следва да знаем как българските тенисисти са се представяли в британската столица през годините. В това отношение, върхово постижение си остават полуфиналите на Григор Димитров и Цветана Пиронкова, съответно през 2014 и 2010.

И ако при мъжете успехите на българския тенис се изчерпват до представянето на Григор Димитров, то при дамите можем да се похвалим с далеч повече. Сестрите Катерина и Мануела Малееви успяват да достигнат до 1/4-финалите, а най-малката от тях Магдалена играе четири пъти 1/8-финал.

Някои тенис фенове може би са забравили, но Григор Димитров всъщност има спечелена титла на Уимбълдън, макар и при юношите. Гришо грабна трофея през 2008 година, като той остава единственият българин, успял да стори нещо подобно в “Ол Инглънд Клъб”. През същата година Димитров успява да спечели и юношеския турнир на US Open, с което дава силна заявка за успешна кариера при мъжете.

Уважение заслужава и постижението на двойки на Тодор Енев и Радослав Лукаев, които през 1999 година съумяват да достигнат финал на двойки в Лондон. Тогава обаче те губят срещу бъдещите аржентински звезди Давид Налбандиян и Гийермо Кория.

Заключение

Когато стане дума за тенис, Уимбълдън бързо изниква в съзнанието на всички почитатели на този красив спорт. Можем единствено да пожелаем успех на българските играчи в Лондон и се надяваме, че те ще ни донесат много радост през тази година. Малко са другите световни тенис турнири, които могат да предложат подобна тръпка и емоция.