Два випуска от профил „Съдебна администрация“ в Хуманитарната гимназия стажуват в Апелативен съд – Варна (СНИМКИ)

Животът

03-07-2024, 14:53

Снимка:

Апелативен съд - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В продължение на 64 учебни часа стажантите имат възможност да упражнят на практика натрупаните в училище знания и да видят от първо лице организацията на работа в съда.

17 ученици от 10-ти и 11-ти клас в паралелка „Съдебна администрация“ на Средното училище за хуманитарни науки и изкуства във Варна от тази седмица са на активен практически стаж в Апелативния съд.

В първия ден от заниманията си те бяха посрещнати от ръководителя на администрацията Анелия Бъчварова. Тя демонстрира задълженията на съдебните служители и показа работните им места – в деловодствата на Гражданското, Търговското и Наказателното отделение, и в помещението на съдебните секретари. Припомни пред бъдещите си колеги, че съдиите се назначават от Висшия съдебен съвет, докато работодател на служителите е председателят на съда. След постъпване на работа в орган на съдебната власт всеки е насърчаван да развива уменията си в разнообразни обучения на Националния институт за правосъдието. Учениците научиха още, че Апелативен съд – Варна е най-висшата инстанция в йерархията на съдилищата в Североизточна България.

Ани Бъчварова представи пред потенциалните ни бъдещи колеги предимствата на работата в съдебната система от личния си професионален опит, който възлиза на 42 години - само в съдилищата във Варна. „Винаги съм работила с любов и до днес всеки ден идвам с желание на работа. Явно това е било моето призвание. Всеки трябва да открие своето, за да не бъде трудовият процес досадно задължение“, сподели съдебният администратор. Тя подчерта, че ключово за колектива е взаимното уважение. „Вярвам, че добрият ръководител не бива да изисква подчинение и да издава заповеди. Дългогодишната ми практика показва, че висок резултат се постига, когато вижданията са взаимно споделени, има обратна връзка с колегите и вслушване в различното мнение“, допълни Бъчварова.

Във втория ден от стажантската си програма учениците влязоха в съдебната зала. От служителя за връзки с обществеността Десислава Кръстева разбраха защо са въведени и трябва да се спазват правила за поведение и облекло в Съдебната палата, какъв е определеният ред по време на открито заседание. Бъдещите съдебни служители научиха интересни факти, онагледени със снимки, за правораздаването в Апелативния съд и за многобройните му социални и образователни инициативи.

В обучителната дейност се включи и младши експерт Васил Русев – младши инструктор по охраната в сектор Охрана на сгради. Той запозна гимназистите с естеството на работата на Регионална дирекция „Охрана“ и с мерките за сигурност в сградата. Младежите научиха защо трябва да се изпълняват разпорежданията на съдебната охрана и защо е въведено изискването всеки присъстващ в Съдебната палата да спазва отстояние 1,5 метра при преминаването на конвой със задържано лице. Получиха информация и за обстоятелствата, при които човек може да бъде принудително доведен в съда.

В продължение на 64 учебни часа стажантите имат възможност да упражнят на практика натрупаните в училище знания и да видят от първо лице  организацията на работа в съда.