Над 4 000 трошки разчисти общината от улиците на Варна за 7 г.

Мисия Варна

07-07-2024, 11:51

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

659 от колите са предадени за скрап.

Вече близо седем години продължава разчистването на Варна от изоставените коли по междублоковите пространства и общинските паркинги в морската столица. Местната власт в града периодично провежда кампании по принудителното отстраняване на трошките, съобщава ИА „Черно море“.

Първоначално върху изоставената кола се поставя стикер и собственикът разполага със срок от 14 дни да освободи заеманото място. Преместването на возилото на друго място, общинска или държавна собственост, не спира изпълнението на предписанието.

След изтичане на срока колата се премества принудително с “Паяк“ на паркинга за излезли от употреба коли в Южна промишлена зона. Сумата за възстановяване на разходите направени по преместването и за отговорно пазене, са за сметка на собственика на возилото.

На общинския паркинг колите могат да останат в срок до три месеца. През този период собствениците им могат да ги приберат, след като платят такса за репатриране и отговорно пазене. Ако автомобилите не бъдат потърсени, от ОП "Общински паркинги и синя зона“ ги предават за разкомплектоване на лицензиран оператор.

Резултати от извършената дейност на служителите от звеното за „Репатриране на излезли от употреба МПС за времето от 01.10.2017 г. до 01.07.2024 г.

 1. Издадени констативни протоколи за излезли от употреба МПС   - 8705 бр.;

 2. Издадени и залепени стикер-предписания на автомобилите -    - 3508 бр.;

 3. Преместени от собственици автомобили                                        - 2530 бр.;.

 4. Репатрирани на паркинга за излезли от употреба                         – 1517 бр.;

- Получени ИУМПС от собственици                                                        - 695 бр.;

- Предадени ИУМПС за скрап                                                                – 659 бр.;

Все по-разпространена е практиката хора със стари коли да търсят фирми за изкупуване на скрап. Проблемът е, че често в замяна получават много малко пари след оценката на превозното средство. Във Варна изкупуват коли на символичните цени от по 200 – 500 лв. в зависимост от състоянието и големината им.