Жалко! Девойките изпуснаха сензация срещу Испания на ЕП по плажен хандбал във Варна

Спорт

07-07-2024, 13:55

Снимка:

MSV Photographers

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Юношите завършиха 15-и.

Националният отбор на България за девойки до 16 години пропусна да поднесе сензация срещу Испания в мач разпределение на местата от 5-о до 8-о на Европейското първенство по плажен хандбал във Варна. Нашите момичета загубиха първата част с 8:20, но изненадващо се върнаха в мача след 21:20 във втората. За съжаление при дузпите по-точни бяха испанките – 2:7. Най резултатна за България беше Станислава Чопаринова с 14 точки, а 12 добави Ивет Костадинова. Така по-късно днес срещаме в 16 часа Норвегия в мач за 7-8 място.

Юношите приключиха първенството на 15-о място след победа над Турция с 2:1 (22:26, 17:16, 6:4). 15 точки за България отбеляза Тодор Кънев.

„Вече мога да се усмихна, но ми е тежко. Щото всички видяха, че мястото ни не е тук, а е по-напред. Доминирахме над много големи отбори. Благодаря на г-н Росен Добрев и Българската федерация по хандбал, че организираха това първенство и ни дадоха възможност да участваме. Опитахме се да покажем какво можем и нещата са положителни и вървим напред. Ситуацията се завъртя така, че се озовахме на 12-о място, въпреки добрите игри. Но имаме планове за бъдещето, има по-малки набори, ще разчитаме и на тези момчета“, коментира след края на първенството Самет Муртазали.

От 4 до 7 юли България и Южния плаж във Варна са домакин на Европейско първенство по плажен хандбал за юноши и девойки до 16 години, а от 11 до 14 юли на Европейски квалификационен турнир за мъже и жени. В тях участват над 1000 състезатели и длъжностни лица, разпределени в общо 56 отбора от 20 държави. В ЕП по плажен хандбал за девойки спорят 18 отбора, а при юношите 16.

Страната ни получи домакинството след отлично проведените през 2021 г. Европейски първенства по плажен хандбал за мъже, жени, юноши и девойки.

Европейските шампионати по хандбал се провеждат със съдействието на Община Варна, Министерство на младежта и спорта, Министерство на туризма, Лазурен Бряг 91, Фрапорт, Top-rent-a-car, Планекс Варна, Стария Чинар и MBS.