Млади варненци с шанс да бъдат финансирани по важен за обществото проект

Мисия Варна

08-07-2024, 09:14

Снимка:

Varnautre.bg/Архив/Снимката е илюстративна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Настоящата година е ключова за подготовката на общините за промяна в механизма за формиране на такса "битови отпадъци“.

Стартира Националния младежки конкурс "Аз за моята община: един проблем - едно решение“. Настоящата година е ключова за подготовката на общините за промяна в механизма за формиране на такса "битови отпадъци“. Тази стъпка е част от цялостен процес по въвеждане на нов подход в управлението на отпадъците, важна част от който е активното включване на гражданите и разширяване на разделното събиране на отпадъци.

През 2024 г. НСОРБ отново обявява Национален младежки конкурс "Аз за моята община: един проблем – едно решение“. Тази година темата е свързана именно с тази важна трансформация, която предстои във всички общини и промяната в обществените навици.

Мотото на конкурса през 2024 г. е "Аз за моята община: зелени идеи – чисти общини“.

Целта ни е чрез участието си в Националния младежки конкурс, обявен от НСОРБ, младите хора да добавят своя принос към усилията на общините за обективно и широко информиране на хората за промените и необходимостта от отговорно отношение към управлението на отпадъци.

Участниците в конкурса трябва да обмислят и предложат кампания сред жителите на общината, в която живеят, за насърчаване на разделното събиране на отпадъци, намаляване разхищението на храни и повторната употреба на дрехи, мебели и домакинско оборудване и др.

С подбора на темата на тазгодишното издание на конкурса НСОРБ се стреми да подпомогне общините в усилията им за активно включване на младите хора в дейностите на местно ниво, а също така да подкрепи усилията на общините за провеждане на проактивна информационна кампания за предстоящите промени в системите за управление на отпадъците и въвеждането на новия модел за определяне на такса "битови отпадъци“, които трябва да влязат в сила от 2025 г.

Участниците в конкурса следва да изпратят изложение на своята проектна идея /с текст, видео, презентация или др./ в съответствие с условията на конкурса, в електронен формат по електронна поща на НСОРБ, на адрес: [email protected]

Срок за получаване на предложенията: 15 август 2024 г.

Националният младежки конкурс "Аз за моята община: един проблем – едно решение“ се провежда във връзка с отбелязването на Деня на българската община и местното самоуправление 12 октомври.

През 2023 г. бяха получени 57 проектни предложения от млади хора от 33 български общини. Най-младият участник бе на 7 години, като най-честите предложения са от учащи и работещи между 16 и 25 години. Сред получените кандидатури имаше и 9 разработени от групи млади хора.

Информация за тазгодишното издание на Националния младежки конкурс под мотото "Аз за моята община: зелени идеи – чисти общини“ можете да следите и на страницата на НСОРБ във Фейсбук: https://www.facebook.com/nsorb.1996 и в профила на инициативата. Регламентът можете да видите в прикачения файл ТУК.