Финалът на Копа Америка: Зрелище, което не е за изпускане

Спорт

08-07-2024, 11:41

Снимка:

Winbet

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Той ще се изиграе на 15 юли (понеделник) от 03:00 часа българско време.

Само след броени дни ще бъде излъчен новият шампион в Копа Америка - най-престижната футболна надпревара на територията на Южна Америка. Надпреварата навлезе в своята 1/2-финална фаза, като останаха само четири отбора - шампионът Аржентина, Уругвай, Колумбия и изненадата Канада.

Защитаващият титлата си тим на “албиселесте” ще се изправи срещу Канада, докато другият фаворит Уругвай ще има тежката задача да се справи с “лос кафетерос” - Колумбия. 

Ще успее ли воденият от Лионел Меси аржентински тим да спечели отново златните медали? Или този път осемкратният кавалер на Златната топка ще се размине с нов важен трофей? Това предстои да разберем в следващите седем дни.

Аржентина е абсолютен фаворит в 1/2-финала с Канада

Аржентина изненадващо имаше нуждата от дузпи, за да елиминира Еквадор на 1/4-финалите. Най-интересното е, че Лео Меси пропусна своя удар от бялата точка, но поредните брилянтни изяви на вратаря Емилиано Мартинес гарантираха триумф на “албиселесте”. Сега обаче Меси е длъжен да се представи по-добре в предстоящата среща с “кленовите листа”.

Нападателят на Интер Лаутаро Мартинес изглежда като футболистът във форма в състава на Лионел Скалони. Към момента Лаутаро е голмайстор на турнира с четири отбелязани гола в четири изиграни мача. 26-годишният стрелец играеше предимно от пейката по време на Световното първенство в Катар, но сега той се възползва напълно от шансовете, които Скалони му дава.

Канада се представя блестящо по време на своето дебютно участие на Копа Америка. Северноамериканският тим играе за първи път в надпреварата, като вероятно малцина очакваха, че отборът на мениджъра Джеси Марш ще достигне Топ 4. Канадците обаче са приятната изненада на турнира, а победа с дузпи над Венецуела на 1/4-финалите им позволи да се доближат съвсем близо до финала.

Представянето на Канада обаче не бива да е чак такава изненада, защото в състава на “червените” има някои отлични футболисти. Всички познават звездата на Байерн Алфонсо Дейвис, докато в предни позиции блести Джонатан Дейвид - един от най-добрите играчи във френската Лига 1. 

Сайтът, чието рекламно лице е Христо Стоичков, определя Аржентина като твърд фаворит в двубоя с Канада. Тук обаче следва да се припомни, че подобен бе и случаят срещу Еквадор на 1/4-финалите, но тогава момчетата на Скалони бяха сериозно затруднени.

Уругвай се изправя срещу Колумбия в украшението на 1/2-финалите

По-любопитният полуфинал на Копа Америка обаче несъмнено е между Уругвай и Колумбия - два от традиционно най-силните отбори на континента. “Ла Селесте” вече се справиха с един от големите фаворити Бразилия, макар и след изпълнение на дузпи, докато Колумбия елиминира Панама след блестящ успех с 5:0 в Глендейл, Аризона. Сега обаче “лос кафетерос” имат далеч по-голямо предизвикателство пред себе си.

Уругвай изглежда отлично под ръководството на Марсело Биелса - един от най-уважаваните южноамерикански треньори на своето време. Преди броени дни “Ла Селесте” остраниха Бразилия след равенство 0:0 в редовното време и изпълнение на дузпи. Уругвайците обаче дадоха свидна жертва, тъй като техният лидер в защита Роналд Араухо се контузи и няма да може да играе до края на турнира.

Още един футболист няма да бъде наличен в състава на Уругвай за предстоящия сблъсък с Колумбия. Това е десният бек Нахитан Нандес, който бе изгонен с директен червен картон в сблъсъка със “Селесао”.

Колумбия се позабавлява сериозно с Панама по време на 1/4-финалите. Хамес Родригес и Мигел Борха реализираха от дузпи, докато Джон Кордоба, Луис Диас и Ричард Риос също се разписаха за “лос кафетерос”.

Крилото на Ливърпул Луис Диас е най-добрият футболист в колумбийския състав. 27-годишният техничар умее да играе отлично 1 на 1, но освен това и знае как да бележи голове. Тук идва проблемът за Марсело Биелса - неговият титулярен десен бек Нандес, който трябваше да се изправи срещу Луис Диас, бе изгонен по време на мача с Бразилия.

Сайтът, спонсориращ футболния гранд ЦСКА, дава почти равни шансове на Уругвай и Колумбия за успех в редовното време. Все пак леко предимство имат уругвайците.

Кога и къде е финалът на Копа Америка?

Финалът на Копа Америка ще се изиграе на 15 юли (понеделник) от 03:00 часа българско време. Домакин на срещата ще бъде “Хард Рок Стейдиъм” в Маями. Любопитен факт е, че има шанс един срещу друг да се изправят двата най-успешни отбора в историята на турнира - Аржентина и Уругвай. И двата тима имат по 15 спечелени трофея до този момент.