ВСУ е домакин на обучение, организирано от БОК и БЧК

Животът

09-07-2024, 12:44

Снимка:

ВСУ „Черноризец Храбър“

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Събитието ще бъде открито на 10 юли 2024 г., в 9,30 ч. в зала 3 на Учебно-спортния комплекс на университета.

Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ ще бъде домакин на обучение по проект „Спортен треньор+“, организирано от Българския олимпийски комитет и Българския червен кръст. Очаква се в него да се включат треньори по над 10 вида спорт от Варна и региона, които работят с бежанци и/или с деца и младежи в риск.

Събитието ще бъде открито на 10 юли 2024 г., в 9,30 ч. в зала 3 на Учебно-спортния комплекс на университета от Белчо Горанов – генерален секретар на БОК и доц. д-р Елеонора Танкова – зам.-ректор на ВСУ „Черноризец Храбър“.

Преди старта на обучението във Варненския свободен университет ще бъде открита фотоизложба „От Париж до Париж“, посветена на предстоящите Летни олимпийски игри във френската столица.

Проектът „Спортен треньор+“ е инициатива на Олимпийската фондация за бежанците към Международния олимпийски комитет (МОК) и се изпълнява от Международния червен кръст и съответните национални олимпийски комитети в осем държави. Основна му цел е да подпомогне психичното здраве и психосоциалното благополучие на младите хора (10-24-годишни) чрез спорт. Проектът ще предостави на спортните треньори знания, умения и техники за създаване на безопасна и подкрепяща спортна среда и за разпознаване и реагиране в случаи на травма по информиран начин. Получените умения ще могат да се прилагат и при работа с деца и младежи в риск, както и с други маргинализирани групи.

Партньори по проекта освен България чрез БОК са Полша, Румъния, Чехия, Молдова, Германия, Украйна и Словакия. В своята реч пред участниците в Глобалния форум за бежанците, който се проведе в Женева през декември 2023 г., президентът на МОК Томас Бах изрази благодарност към осемте държави, които подкрепят тази важна за комитета инициатива, чрез която се присъединяват към Глобалния ангажимент за спорт за приобщаване и защита, подкрепен от множество други държави и организации. „Инициативата съответства с олимпийските идеали, с принципите на хуманизма, завещани ни преди повече от век от Пиер Дьо Кубертен“, заяви Стефка Костадинова - президент на БОК и член на Комисията на МОК по култура и олимпийско наследство, при стартирането на проекта в България през март тази година.