Обработват паметниците във Варна с гел, който отблъсква гларусите

Мисия Варна

09-07-2024, 12:56

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Премахват се паяжини, трева, мухъл, боя, остатъци от киселинни дъждове, екскременти от птици.

Обработват паметниците във Варна със специален гел, който отблъсква гларусите.

Започна почистване на монументите във Варна. Освежени са бронзовите бюстове и каменните постаменти на паметника на Никола Вапцаров до Дома на архитекта и на Иван Вазов в Морската градина. Почистен е и паметникът на Иван Церов на площад „Независимост“, съобщават от общинския пресцентър.

От фирмата-изпълнител посочват, че почистването се извършва по екологична технология с вакуумно бластиране. Премахват се паяжини, трева, мухъл,  боя, остатъци от киселинни дъждове, екскременти от птици. Това става без последствия за структурата на паметниците, като същевременно се запазва естествената патина, която придава облик на изкуството. Предстои почистване и на част от паметниците в Алеята на Възраждането в Морската градина.

Тече почистване на знакови паметници в града чрез нова технология, която да отблъсква гларусите

Започна поетапно почистване на няколко знакови паметника в град Варна. До момента са освежени паметникът на Никола Вапцаров до Дома на архитекта и бюстовете на Иван Вазов в Морската градина и на Иван Церов на площад „Независимост“, както и каменните им постаменти.

От фирмата-изпълнител посочват, че почистването се извършва по екологична технология, като каменните повърхности са обезпрашени и загладени. Премахнати са паяжини, трева, мухъл,  боя, остатъци от киселинни дъждове и екскременти от птици. Това става без последствия за структурата на паметниците, като същевременно се запазва естествената им патина, която придава облик на изкуството. Почистените скулптури  са обработени и с иновативен гел, който да отблъсква гларусите.

Предстои почистване и на част от паметниците по Алеята на Възраждането в Морската градина.