„Комодор” празнува три десетилетия успехи във водната топка

Спорт

09-07-2024, 13:35

Снимка:

sportsgallery.eu

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Живот му вдъхват три емблематични за ватерпола личности, оставили ярка следа в историята на водната топка във Варна – Явор Несторов, Константин Дараданов и Деян Радев.

Три десетилетия успехи в българската водна топка отбелязва през 2024 г. варненският клуб „Комодор”. Ражда се през 1994 г.

Живот му вдъхват три емблематични за ватерпола личности, оставили ярка следа в историята на водната топка във Варна – Явор Несторов, Константин Дараданов и Деян Радев. И тримата – участници в клубните и националните отбори на България от пионери до мъже. А спортните им визитки наистина са пребогати – с медали и постижения от куп международни спортни форуми.

Създаването на клуба предвижда развиване на водна топка, плувни и военноморски приложни спортове. И в тази връзка, по предложение на Константин Дараданов, клубът се кръщава "Комодор. Изборът далеч не е случаен. Сигурно се питате каква е етимологията на думата „комодор”?

„Комодор” - Водач на флотилия,

ескадра или военноморско формирование. И така, вече 30 години комодорци водят уверено по пътя на успеха още и още млади таланти. И доказват, че попаднеш ли веднъж в плен на водната топка, оставаш влюбен в любимия спорт цял живот...

Първият отбор на „Комодор” е съставен от ветерани. Тимът започва подготовка за държавното първенство през 1998 г. Тогава клубът е в състав - Явор Несторов - играещ треньор, Константин Дараданов - капитан, Димитър Димитров -Мечката, Златомир Иванов - Злати, Пламен Василев - Страшния, Волен Марчев - Марата, Владимир Стойков - Вовата, Светозар Станев - Феро, Христо Маринов - Попа, Пламен Христов - Форбайта, Светослав Найденов - Джейми, Васил Червенков, Николай Стоянов - Пердето, Богомил Великов - Боги и Станислав Стоянов - Танака.

При първото си, дебютно участие в държавния шампионат отборът се класира на 8-мо място, а годината е 1999.
През 2000-ата „Комодор” вече заема пета позиция в първенството, което е своеобразен успех, предвид факта, че играчите не са тренирали и участвали в турнирни състезания дълго време.
През същата година за треньор е назначен и Светозар Станев. Той започва да събира деца и сглобява отбор, който се явява на държавното първенство и се класира на 8-мо място.

Успехите не закъсняват

През периода 2001 – 2006 г. клубът участва в държавното първенство с отбори при мъжете, юноши младша възраст и деца. Подрастващите поема наставникът Георги Петров.

Детският отбор се класира на 4-то място. Юношите младша стават пети. През 2002 г. мъжете ликуват с бронозови медали
Мъжката гарнитура записва участие в престижния турнир за Купата на европейските шампиони "Лен Трофи".
Юношите младша вдигат вицешампионски трофей. Сребърните отличия са първите медали при младежките възрасти на „Комодор”.

На върха

През 2003 г. комодорци смело и уверено изкачват върха на спортните успехи. В трите съзтезателни възрасти за младежи от календара на БФВТ, „Комодор” печели две титли - при децата и при юношите младша възраст. Старшата ликува с вицешампионски трофей. През 2003 г. осем играчи на „Комодор” носят националната фланелка на България в различните по възраст селекции.

2004 г. – отново №1!

През 2004 г. отборът отново е най-добрият в детско-юношските възрасти в България. Равносметката е – две шампионски титли и вицешампионски трофей. Юношите старша и децата стават златни медалисти, а младшата е сребърна.

През 2004 г. 11 състезатели от варненския клуб участват
в лагер-сборове на националния отбор, а петима имат честта да играят на елитни международни състезания.
След приключване на състезателния календар отборът е напуснат от треньора Георги Петров, като уговаря част от състезалите да преминат в "Черно Море 1948". Тези действия са в разрез с правилника на БФВТ.

Въпреки това, ръководството на СК "Комодор" разрешава трансфера на състезателите с цел те да бъдат запазени за спорта ни. За жалост мъжката селекция на клуба губи ключови играчи.

Сътресения и еврострасти

Въпреки сътресенията в отбора, юношите младша дублират сребърните медали от предходната година.
Четирима ватерполисти на „Комодор” участват на европейско първенство за младежи - Иван Дараданов, Добромир Вълев, Иван Николушев и Стефан Иванчев!

Общо 11 от съзтезателите на клуба участват в лагер -сборовете на националния отбор през този период. През същата 2005 г. Варна остава без басейн, подходящ за водна топка. До 2007 г. отборът тренира на басейна на Дом „Младост”.

Злато и сребро напук на неудачите!

Юношите младша възраст печелят златни медали, а при старшата се окичват със сребро. Липсата на подходяща спортна база в града оказва пагубно влияние върху привличането на нови състезатели в клуба. Това е и основната причина отборът да се състезава само в две възрасти.

През 2008, 2009 и 2010 г. старшата възраст неизменно е в Топ 3 в родния шампионат.

2016 г. остава със златни букви в клубната история

2016 г. е наистана запомняща се в клубната история! Тогава мъжете на „Комодор” ликуват с шампионска титла. Децата също стават шампиони!

През 2023 г. мъжете, водени от Николай Николов – Майката, отново са в Топ 3 и се окичват със сребърни медали.

Мисията на „Комодор” – шампиони в живота и в спорта!

Мисията на варненския клуб е да популяризира и модернизира спорта водна топка в България. Да се предоставят условия и мотивация на децата да

спортуват под ценните напътствия на професионални и отдадени на спорта треньори.

А през годините е доказано – ватерполът развива и усъвършенства изключително богата палитра от качества при подрастващите - упоритост, организираност, дисциплина...

Доказани лидери водят децата по пътя към триумфа

Доказани лидери, в лицето на великолепните треньори на клуба, палят искрата в сърцата на децата, за да заобичат водната топка. И, разбира се, да усетят тръпката и сладостта от триумфа!

Треньорът Николай Райков започва да тренира водна топка при Бранислав Несторов и  Георги Петров - годината е 1969. След първите стъпки в спорта преминава във ФСФД „Черно море“ при треньора Милко Рачев. От 1971 до 1976 г. е неизменен участник във всички гарнитури от пионери до мъже, като печели медали с различен оттенък.

През 1974 - 1976 с мъжкия отбор печели бронзов медал, а при младежите – се окичва и със злато, и с бронз.

От 1976 до 1986 г. се състезава за ЦСКА, като печели редица медали. След приключване на състезателната си кариера е назначен за треньор на клуба. Водил е с успех всички гарнитури от юноши до мъже. Завършил е ВИФ „Г. Димитров“. Постоянен участник във всички гарнитури на националния отбор с основен принос за доброто представяне на селекцията. Печелил е медал на балканиада. Участник е на три европейски първенства - в Сплит, Рим и София. Играе за националния отбор на България и на световното първенство в Западен Берлин – тогава трикольорите заемат 8-мо място, най-доброто класиране за националния ни тим. Участвал е на олимпийските игри в Москва, където България завършва на 12-о място.

От 1998 до 2008 г. работи в Гърция като треньор на различни клубове. След това поема най-малките състезатели на „Комодор” (Варна).

В момента Николай Николов – Майката, е треньор на мъжете, както и на клубните гарнитури във възрастите U 15 и U 17.

Като дете на басейна го довежда баща му, който е треньор по водна топка в ЖСК „Спартак“. Записва го в групата по плуване на Катя Несторова през 1972 г. През 1975 г. Иван Попов го включва в отбора за Новогодишния турнир за купата на БФВТ на поста вратар. Това е първото му участие на състезание по водна топка.

В последвствие се налага като нападател. Става шампион на България с юношите старша възраст през 1981 г.  На следващата година участва на европейско първенство за младежи във Варна.

Отбива редовната си военна служба в спортната рота на ФСФД „Черно море – 1948“ и се състезава в мъжкия отбор. Бронзов медалист е от Балканските игри в Турция и Румъния. Бронзов медалист е с отбора на „Черно море” през 1986. Преминава в „Академик“ (Сф) като студент в НСА и играе там от 1987 до 1991 г. С отбора на студентите е шампион през 1987 г. а през следвашите години печели 2 сребърни и 1 бронзов медал. Участник е в Европейския турнир за носителите на национални купи, където отборът ни стига до осминафинал.

След завършване на образованието си се връща във Варна и се отдава на треньорската професия. Работи с подрастващи като през 1993 г. отборът му се класира на 2-ро място, а през следващата година печели злато.

От 2007 г. до днес пали искрицата в сърцата на децата, за да се влюбят на мига в един от най-трудните и атрактивни водни спортове – ватерпола.

Константин Бурназов води успешната гарнитура на клуба във възраст U 13.

Увлича се по плуването още на 5 г. На 7-годишна възраст преминава в отбора на „Комодор” и прави първи стъпки във водната топка. През 2008 г. печели първи медал с отбора – сребърен.

През годините се е окичвал с множество медали, част е от мъжкия шампионски отбор през 2016 г. Участник е в националните гарнитури на България.

Константин Бурназов е завършил НСА със специалност “Треньор по водна топка”  и с допълнителна квалификация “Треньор по адаптирана физическа активност и спорт”. Продължава да бъде неизменна част от мъжкия отбор на клуба.

От 2020 г. до днес тренира най-малките състезатели до 13 г. и начално обучение.

„Вярваме,че трябва да развиваме не само спортните качества на децата, а и да насърчаваме тяхното личностно изграждане и усъвършенстване. Знаем, че всички те са с различна душевност, уникални, но чрез индивидуален подход към всяко едно от тях бихме могли да разгърнем максимално потенциала им”, уверени са от клубното ръководство на „Комодор”.