Опасните горещини продължават и в следващите дни

Животът

09-07-2024, 13:51

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Температурите ще стигнат 39 градуса.

Акцентът във всички дни от прогностичния период е горещото време, с опасно високи температури, през почивните дни - с още около градус по-високи. Предупреждение за опасно горещо време е обявено днес в цялата страна.

Очакванията са за максимални температури от 35° до 39°, в София - около 34°, на морския бряг - от 28° до 32°. Ще бъде слънчево, със слаб, в източните райони и по Черноморието - умерен североизточен вятър, съобщава БНТ.

Предупреждение от първа степен, код жълто, за опасно високи температури е обявено в цялата страна и утре. Очакванията са отново за максимални стойности в по-голямата част от страната от 35° до 39°, в София – около 33°, на морския бряг - от 29° до 31°. Ще бъде слънчево, със слаб, в източните райони и и по Черноморието - умерен североизточен вятър. И на морския бряг ще бъде безоблачно.

Температурата на морската вода е 25 - 26°. Вълнението на морето ще бъде слабо. Пореден ден с много добри условия за туризъм в планините. Ще преобладава слънчево време. Ще духа умерен вятър от изток-североизток, а максималните температури по най-високите върхове ще бъдат от 15° до 20°.

Освен много горещо, в близките дни ще се задържи и предимно слънчево. Вероятност за изолирани следобедни превалявания и гръмотевици има в източната половина от страната, както и в планините и планинските райони от страната.

В очакваното горещо и почти безвалежно време ще се увеличават и областите с много висок и екстремален риск от пожари, областите в оранжево и червено.