Siemens дари съвременен лицензиран софтуер на Техническия университет във Варна

Животът

09-07-2024, 14:34

Снимка:

ТУ - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Дарението е на стойност 40 545 лева и ще подпомогне учебния процес и практическото обучение на студентите в областта на автоматизацията и дигиталните технологии.

Техническият университет във Варна получи дарение от „Siemens България“, включващо пакет от индустриални електронни модули и лицензиран софтуер, съобщиха от висшето училище. Дарението е на стойност 40 545 лева и ще подпомогне учебния процес и практическото обучение на студентите в областта на автоматизацията и дигиталните технологии.

Официалното предаване на софтуера е извършил инж. Теодор Маринов, ръководител на бизнес направление „Дигитални индустрии“ на Siemens. По думите му дарението е стъпка към по-съвременното обучение на студентите в съвместната магистърска програма на компанията и университета. То е част от голямата програма на „Siemens България“ за създаването на лаборатория във висшето училище и на програми за стажове и стипендианти. Маринов уточнява, че в рамките на две години компанията е привлякла трима стипендианти от университета. Освен това планира нейни експерти да изнасят открити лекции пред студентите и да привлича още млади хора.

Ректорът на университета проф. д-р Драгомир Пламенов е изразил благодарност за дългогодишното партньорство и е връчил грамота за дарител и кристален плакет на представителите на компанията.

Съвместната магистърска програма между Техническия университет във Варна и "Siemens България" е създадена през 2006 г. и предоставя специализирани знания и практически умения в индустриалната автоматизация и дигитализация. Част от обучителните програми са разработени от експерти на компанията, а студентите имат достъп до модерни лаборатории и оборудване, както и възможности за стажове във фирмата. Завършилите получават освен магистърска степен от университета и международно признат сертификат от Siemens.