Главният архитект на Гронинген ще изнесе лекция във Варна

Мисия Варна

09-07-2024, 14:40

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Специалистът ще разкаже за своя опит в качественото оползотворяване на морския бряг, базиран на примера на няколко морски града по света.

Ландшафтният архитект Михийл ван Дрийш от Нидерландия ще изнесе лекция в рамките на второто издание на проекта „Форум за Варна - добрите примери”. Неговата визита е част и от дейностите по проект „Системни решения, новаторски подходи и добри практики в градското развитие и пространственото планиране: Водата и градът” на Съюза на урбанистите в България. Това съобщиха за БТА организаторите на срещата от сдружение „Пространствата на Варна“.

Специалистът ще разкаже за своя опит в качественото оползотворяване на морския бряг, базиран на примера на няколко морски града по света. Публичната презентация и дискусията ще бъдат на английски език, с участието на представители на Посолството на Кралство Нидерландия в България и на Община Варна, посочват още организаторите. Събитието е на 12 юли в „Кампус 90“. 

Михийл ван Дрийш е съосновател на Felixx Landscape Architects & Planners и отговаря за съблюдаването на цялостния подход при създаването на пространствен дизайн, също така е и главен архитект на Гронинген от началото на 2024 г. Неговите схващания са, че решенията в човешката дейност трябва да се основават на природата и като професионален активист той използва ландшафтната архитектура, за да се бори с климатичните промени, които изследва при участието си в различни проекти по света. Посветен е на прилагането на научните проучвания в планирането и дизайна. Смята, че доближаването на науката до обществените политики ще създаде по-надеждни инструменти за планиране на нашата среда и да предизвика значителни промени за устойчиво бъдеще за планетата. 

Проектът „Форум за Варна - добрите примери” се осъществява от сдружение „Пространствата на Варна” в партньорство със Съюза на урбанистите в България и с подкрепата на фонд „Култура” към Община Варна, Полския институт в София, Посолството на Кралство Дания в България. Проектът „Системни решения, новаторски подходи и добри практики в градското развитие и пространственото планиране: Водата и градът” е на Съюза на урбанистите в България, които си партнират с „Пространствата на Варна” и Посолството на Кралство Нидерландия в България.