От ГДБОП публикуваха брутални провинения, заради които са арестували кмета на Старо Оряхово и групата му

Крими

11-07-2024, 10:22

Снимка:

ГДБОП

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Лихварство, принуда за теглене на кредити, унижения и физическо насилие са част от тях.

ОТ ГДБОП излязоха с подробности около акцията, при която четири лица от с. Старо Оряхово са задържани при специализирана полицейска операция съвместно с МВР във Варна на 9 юли 2024 г. 

Ето какво пишат от Главната дирекция за борба с организираната престъпност на фейсбук страницата си:

"Трима мъже – на 34, на 59 и на 67 години - са привлечени като обвиняеми за участие в организирана престъпна група. По отношение на най-младия, който заема отговорна длъжност в кметство Старо Оряхово, е предявено и обвинение за осъществена принуда по чл. 143 от НК. Задържани са за 72 часа. 

Акцията е реализирана под надзора на Окръжна прокуратура – Варна. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 321, ал. 6 от НК – участие в сговор за извършване на престъпления с цел набавяне на имотна облага, и по чл. 211, във връзка с чл. 210, ал. 1, т. 2, във връзка с чл. 209 от НК – за измами, свързани с кандидатстване и получаване на кредити чрез лица с нисък социален статус. 

Установено е, че деянията са извършвани в периода от началото на 2019 година до края на 2023 година в село Старо Оряхово. Тримата, чрез свързани търговски дружества, са поставили под контрол почти всяка икономическа активност в района – ресторанти, вендинг машини, предоставянето на бързи кредити срещу лихва, строителство и изпълнение на проекти. Собственици и управители на някои от дружествата са лица с нисък социален статус, контролирани от обвиняемите. Други такива лица са били принуждавани да теглят потребителски кредити, фактически усвоявани от организаторите на сговора. В хода на провежданата оперативно-издирвателна дейност са установени данни, че спрямо тях са налагани отношения на страх и подчинение, принуда, унижения и физическо насилие. 

При извършените действия по разследването на територията на с. Старо Оряхово и на град Варна са претърсени 3 адреса, иззети са 6 броя мобилни телефони, различни по вид валута на стойност около 80 000 лева, огнестрелно оръжие, техника и документи, имащи отношение към осъществяваната дейност.