Кметът напомня, че за едрогабаритните отпадъци има график

Мисия Варна

12-07-2024, 11:15

Снимка:

Фейсбук/Благомир Коцев

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Имуществото следва да е поставено в непосредствена близост до контейнерите, а не разхвърлено безразборно.

Има нов график за изхвърляне на едрогабаритни отпадъци (ЕГО). За всеки район е определен ден от седмицата, напомня кметът на Варна в своя публикация във Facebook, която е провокирана от поредно струпване на отпадъци около контейнери, на което се натъква.
 
Той публикува и снимка от улица "Стефан Караджа", "в идеални център на Варна, която ясно показва как не трябва да се прави". Коцев отбелязва, че това е само един нагледен пример, но проблемът е повсеместен в града. Кметът припомня, че заведенията трябва да имат договор с фирма за разделно извозване, а жителите на Варна трябва да сгънат кашоните и да ги поставят в контейнерите за хартия.
 
"Днес е четвъртък, а денят за изхвърляне на ЕГО за район Одесос е понеделник. Сега ще трябва да отклоним камион до тази точка, извън установения график, което ще се отрази и забави извозването на друго място. Затова, моля, спазвайте правилата", казва Коцев.
 
График за изхвърляне на едрогабаритни отпадъци (ЕГО):
 
? Район „Одесос“ - понеделник
? Район „Приморски“ - вторник
? Район „Младост“ - сряда
? Район „Аспарухово“ - четвъртък
? Район „Владислав Варненчик“ - петък
? Кметство Константиново - понеделник
? Кметство Каменар - вторник
? Кметство Казашко - сряда
? Кметство Звездица - четвъртък
? Кметство Тополи - петък
 
Имуществото следва да е поставено в непосредствена близост до контейнерите, а не разхвърлено безразборно. Санитарните вещи трябва да са в торба, а кашони и хартии е задължително да бъдат намачкани, накъсани или нарязани на листи и изхвърлени в контейнера.
Максималният допустим обем е до 1,5 куб. м на домакинство. 
"Благодаря отново на гражданите, които спазват правилата. Битката за ред и чистота продължава и няма да се откажем, докато не постигнем чист и уреден град", посочва още Коцев.