Варна отбелязва 137 години от рождението на скулптора Кирил Шиваров

Варна Лайф

15-07-2024, 11:06

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Творчеството му е оставило следи в цяла България.

Днес отбелязваме 137 години от рождението на един от най-прочутите варненски скулптори - Кирил Шиваров, допринесъл много за създаването на уникалния облик на морската столица и обогатяване на културното наследство на България, съобщава Moreto.net.

Роден е през далечната 1887 г. във Варна. В периода 1920-1923 г. учи в пражкото Художествено училище за приложни изкуства и специализира в Художествената академия във Виена при проф. Едмунд Хелмер. През май 1917 г. Шиваров става първият български автор, който открива самостоятелна скулптурна изложба в България.

През 1919 г. ръководи курс по декоративна скулптура във Варна, а година по-късно в бюфета на Морската градина се провежда втората му самостоятелна изложба. През 1923 г. Шиваров е избран в ръководството на Дружеството на художниците в града. Пет години по-късно варненецът се установява в София, където и умира на 26 март 1938 г.

Сред най-известните му творби във Варна са скулптурите, украсяващи Икономическия университет, Фонтанът на сирените (1928) в Морската градина, скулптурите върху сградата на Софийска банка на ул. "Преслав", Паметникът на граничаря в Морска градина, украсата на Варненски аквариум, бившите хотели "Морско око" и "Ню Йорк", паметникът на Аспарух на Аспаруховия вал, паметникът на Отец Паисий в Алеята на Възраждането в Морската градина.

Творчеството на Кирил Шиваров е известно не само във Варна. То е оставило следи в цяла България, като едни от най-значимите са лъвските глави на паметника на Шипка, фигурите на Евлоги и Христо Георгиев пред главния вход на СУ "Св. Кл. Охридски", украсата на Народния театър "Иван Вазов", Столичната библиотека на пл. "Славейков", Съдебната палата, Българската народна банка, Търговската гимназия и много други.

На 29 декември 2015 г. във Варна е открит паметник на скулптора в градинката до Търговската гимназия.