Областният управител на Варна смъмри кметовете заради пожарите

Животът

15-07-2024, 12:58

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Андрияна Андреева припомни мерките, които трябва да бъдат предприети.

Във връзка с необходимостта от предприемане на мерки за недопускане възникването на пожари и нанасянето на щети на селскостопански инвентар, на горски територии, на земеделска продукция и сгради, областният управител на област Варна професор Андрияна Андреева припомня днес на кметовете на всички 12 общини от региона мерките, които всяко населено място трябва да предприеме, съобщава ИА „Черно море“.

Министерството на земеделието и храните обяви още на 21 май тази година начало на пожароопасния сезон, а Министерството на околната среда и водите очерта границите на този сезон от 1-ви април до 31-ви октомври за защитените територии – изключителна държавна собственост.

Областният управител своевременно е информирал кметовете на всички населени места от областта за мерките, които трябва да бъдат предприети в пожароопасния сезон, в това число и за защитените територии – изключителна държавна собственост, които във Варненска област се намират в общините Долни Чифлик, Аврен и Дългопол.

Още преди месец областният управител изпрати нова заповед до кметовете от всички общини от областта, с която се нарежда да се спазват всички мерки и предписания, определени за пожароопасния сезон.

Днес, след извънредния брифинг в Областна администрация – Варна с участието на директора на ТД ПБЗН – Варна старши комисар Тихомир Тотев, предизвикана от тежката ситуация с пожарите, възникнали на 14 юли във Варна и в областта, професор Андрияна Андреева отново се обръща към кметовете на общините от областта.

Сред най-важните превантивни мерки, посочени в заповедта на областния управител, които трябва да бъдат предприети във всички населени места са:

На видно място в общините да бъдат поставени информационни табели, насочени към жителите с които се забранява:

По времето на пожароопасния сезон паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние по-малко от 100 м. от границите на горските територии,

Да не се допуска палежи на стърнища, слогове, крайпътни ивици и сухи треви.

Изхвърлянето на горими отпадъци да става само на определените за целта места – контейнери и сметища.

Да се обърне внимание на пастири, на дървари, на пчелари, на собственици на земеделски земи и обекти, че не е време да се почистват площи.

Ръководителите на земеделски кооперации и ползователи на земеделски земи в близост до горски територии да поддържат в техническа изправност и готовност пожарогасителните устройства и в случай на пожар да се включат в гасенето му.

В заповедта се съдържат 17 конкретни предписания, много от които насочени конкретно към органите по пожарна безопасност, към Териториалните поделения на Държавните горски стопанства и Държавните ловни стопанства, и към кметовете на общините.

Контролът по изпълнение на заповедта се възлага на Директора на РД ПБЗН, на Директора на Регионалната дирекция по горите – Варна и на кметовете на всички 123 общини от област Варна.