Хуманитарната гимназия е в челната тройка за прием с най-висок бал на изпита след седми клас във Варна

Животът

16-07-2024, 10:36

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Максималният бал, с който училището приема ученици тази година е 498, 5 точки и той е за паралелката с интензивно изучаване на немски език с математика и информатика.

За поредна година Математическата гимназия /МГ/ във Варна води пред останалите средни училища в областта по най-висок бал за прием след националното външно оценяване /НВО/ за седми клас. Това сочат резултатите от класирането за кандидатстване след 7 клас на Регионалното управление на образованието /РУО/ във Варна, съобщава БНР. Максималният бал, с който училището приема ученици тази година е 498, 5 точки и той е за паралелката с интензивно изучаване на немски език с математика и информатика. Има съвсем леко понижение в сравнение с миналата година, когато също е на първо място. Минималният бал за прием в същата паралелка е 477 точки.

Второто място за прием с най-висок бал от изпита след седми клас си поделят МГ и Първа езикова гимназия, защото имат равен брой точки от балообразуващите предмети от изпитите по НВО - 496 точки. За МГ паралелката е с интензивно изучаване на английски език с профилиращ предмет математика и информатика, а за Първа езикова гимназия – интензивно изучаване на английски език, с втори език – немски.

Тази година третото място се заема от Средното училище по хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ /Хуманитарната гимназия/. Паралелката е с изучаване на английски език с профилиращ предмет български език и литература и история и цивилизации. Приемът в нея е с максимален бал от 492, 75 точки и с минимален от 399 точки.

Четвъртото място е за Четвърта езикова гимназия, която миналата година беше на трето място. И тук има промяна – максималният брой точки, с който приема гимназията е 492, 5, но вече не за паралелката испански и английски език, а за природни науки – испански език с биология и здравни науки и химия и опазване на околната среда. Минималният брой точки за прием в същата паралелка е 407, 5.

Следващите гимназии с висок бал за прием след седми клас във Варна са Трета природоматематическа гимназия с 489 точки за паралелката – английски език с биология и химия.

След нея е гимназията с преподаване на чужди езици „Йоан Екзарх“ /известна като Пета гимназия/ с максимален бал за прием от 485 точки. Следват Варненската търговска гимназия с 484, 5 точки, Професионалната гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи с максимален бал за прием от 478 точки. На девето място е Средното училище с езиково обучение „Ал. Пушкин“ с 477, 5 точки и десетото място е за Професионалната гимназия по икономика „Д-р Иван Богоров“ с 450 точки максимален бал за прием в училището.

С най-нисък бал от изброените по-горе училища приема Хуманитарната гимназия с минимален бал от 261, 5 точки за паралелка с изучаване на английски език с профилиращ предмет музика.