Няма активни пожари във Варненска област

Крими

16-07-2024, 12:16

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

НИМХ и МОСВ са издали предупреждение от втора степен – оранжев код за високи температури от 37 до 41 градуса за територията на областта.

Няма активни пожари във Варненска област. Големите пожари на територията на община Аксаково между селата Слънчево, Баново и Припек са под контрол, се уточнява в актуалната информация на оперативния дежурен в Областна администрация – Варна.

По информация от РД ПБЗН – Варна, още към 22,00 часа снощи пожарът, който застрашаваше къщите на с. Припек е бил овладян, а към 1,00 часа след полунощ е бил потушен и огънят в района на с.Слънчево.

Тази сутрин кметът на община Аксаково – инж. Атанас Стоилов е направил обход на всички населени места и терени, които бяха критични през последните 48 часа и е информирал областния управител, че обстановката е под контрол и няма активни пожари на територията на общината.

От 6,00 часа тази сутрин АМ“Хемус“ е отворена за движение в двете посоки. Отворен е и старият път Варна – София. От 13,00 до 21,00 ч. поради очакваните високи температури - над 35 градуса се ограничава движението за камиони над 20 т по пътни участъци от област Варна.

Освен на територията на община Аксаково, през вчерашния ден са били гасени пожари, възникнали от запалени сухи треви в общините Белослав /с.Страшимирово/, в селата Кривня, Градинарово и Черноок, община Провадия, с.Кривини, община Долни чифлик.

Припомняме, че остава висок индексът за пожароопасност на цялата територия на област Варна, което е предпоставка за възникването и разпространението на горски и полски пожари. НИМХ и МОСВ са издали предупреждение от втора степен – оранжев код за високи температури от 37 до 41 градуса за територията на областта.

Бъдете внимателни !

Кметовете на всички общини от Варненска област са предупредени със заповед на областния управител да информират своите жители, земеделските кооперации и ползвателите на земеделски земи за опасността и последствията от паленето на открит огън, на стърнища, слогове и крайпътни ниви и на сухи треви.

Кметът на община Аксаково благодари на огнеборците, на местния бизнес и на доброволците. Той написа:

„Дните от 12 до 15 юли 2024 година за всички нас - гражданите на община Аксаково, са сред най-драматичните, които сме преживявали. Огнената стихия, която обхвана района на Вълчан чешма, местност „Ямите“ и Побити камъни, а между магистрала „Хемус“ и селата Слънчево и Припек се разгоря най-големият пожар в най-новата ни история, ни изправиха пред изпитание,  непознато по сила и мащаб. Благополучният край стана възможен единствено и само благодарение на добрата координация между институциите и гражданите, които решително и всеотдайно се хвърлиха с битката със стихията.

Днес, когато огнищата са овладени и потушени, от свое име и от името на гражданите на община Аксаково изказвам огромната ни благодарност, към всички, които няколко денонощия гасиха почти без почивка и не допуснаха огънят да стигне до домовете на хората. Благодаря на професионалистите огнеборци от екипа на старши комисар Тихомир Тотев, на координиращите звена, на местния бизнес, на арендаторите и на десетките доброволци от нашите села и градове, както и от Варна, Шумен и околните общини.

Последните няколко дни доказаха, че заедно – граждани и институции, сме в състояние да се справим и с най-страшните бедствия, които ни връхлетят.

Благодаря от сърце.“.