Днес е Илинден - морето взема жертви!

Животът

20-07-2024, 12:18

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Българската православна църква почита Св. пророк Илия.

За християните днес е един от големите летни празници. Българската православна църква почита Св. пророк Илия. Според житието на светеца 900 години преди идването на Христос той предрекъл събитието. Единствен от всички светии неговия живот на земята не свършва със смърт.

Църковният празник е наречен от народа Илинден. Според народните представи Св. Илия е господар на летните небесни стихии и градушката. Макар и по нов стил, съществува поверие, че на този ден морето взима най-много жертви.Пораждат се мъртви течения, вълната няма гребен и на повърхността  няма индикация, че нещо заплашва безопасността на хората в морето, обясняват спасители. 

Специалистът по водно спасяване в БЧК Велислав Цеков  препоръча  да се плува успоредно на брега до момента, в който отслабне силата на морската вода, която тегли обратно навътре към морето.  И когато престане дърпането на водата на вътре да се излезе на брега. Дори ако човек  не може да плува трябва да се остави на течението, докато то отслаби силата си. Не е разумно да се предприемат някакви усилия, защото силата на мъртвото течение рано или късно отслабва, и е възможно с по-елементарни плувни умения да се излезе от пътя на течението.