„Зелени петъци“ гостуват във Варна

Животът

24-07-2024, 12:15

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Инициативата за размяна на книги и дискусии ще се проведе всеки ден от 25 юли до 9 август в Морската градина.

Инициативата „Зелени петъци за младежи“ ще гостува на фестивала „Варна морето“ в Морската градина. Всеки ден от 25 юли до 9 август на щанда на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие пред Аквариума варненци може да се запознаят и да се включат в различните дейности на сдружението.

В рамките на фестивала, на 26 юли от 18 ч, ще се проведе дискусия за ролята на горите за подобряване на въздуха, климатичните условия и биоразнообразието. Заедно с агроинженера Кристияна Опрева, варненци и гостите на града ще научат кои са най-устойчивите дървесни видове, подходящи за засаждане в градски условия и какви дървета да изберат за двора и градината си. Ще получат практични съвети как да се грижат за тях в променящия се климат. Ще има и забавна част с „Игра за напреднали – Дървото: Живот между корените и короната“.

Освен дърветата, старите книги отново ще са във фокуса и на изнесените „Зелени петъци“. На 2 август, на щанда на сдружението, през целия ден ще се разменят книги. Ако искате да споделите с други читатели вече прочетени заглавия, които събират прах в библиотеката ви, и да се сдобиете с нови, без да харчите пари, присъединете се към инициативата.

На 3 август (събота) отново ще говорим за книги, но този път за новоиздадени. Заедно с Дойчин Кършовски, известен личен треньор, преподавател и предприемач, експерт по биохакинг, ще разнищим връзката между околната среда храненето. От 18 ч в шатрата за дискусии на фестивала „Варна морето“ Кършовски ще разкрие за първи път пред българска публика принципите на здравословното хранене от новата си книга „Ям“.

„Здраве и околна среда“ е акцентът и на 5 август, когато посетителите на фестивала ще могат да се възползват от услугите на „Еколабораторията“ на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. Всеки, дошъл на щанда на организацията, ще има възможност да провери качеството на слънчевите си очила напълно безплатно и да разбере как ултравиолетовите лъчи влияят върху здравето ни.

Ако желаете да се запишете на някои от изнесените „зелени петъци“, които сдружението провежда в края на август в екоцентъра в Шабленското село Езерец, може да го направите на 6 август на щанда пред Аквариума. „Екоцентър – Езерец“ е изграден изцяло от природни материали – дърво, слама и глина, от доброволци, които всяко лято го посещават, живеят на палатки и изучават различни техники за екостроителство.

„Зелените петъци за младежи“ са дни за срещи, дискусии, обучения и практическа работа на тема „екология“. Всеки петък до края на октомври в офиса на организацията във Варна младежите могат да се включат в различни работилници и дискусии за „Здравословна среда за живот в града“, „Зелени практики в бита“ и „Здравословно и природосъобразно хранене“.

Инициативата „Зелени петъци за младежи“ се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна.