Младежкият симфоничен оркестър на Макао тази вечер на „Варненско лято“

Варна Лайф

25-07-2024, 12:17

Снимка:

ММФ „Варненско лято“

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Концертът е във Фестивалния и конгресен център Варна, Зала 1, 20:00 часа.

Младежкият симфоничен оркестър на Макао гостува тази вечер на Международния музикален фестивал „Варненско лято“.

В програмата са включени Симфонична поема от Бун-Чинг Лам, посветена на 500-годишнината на Макао, Staccato Brillante от Жоли Брага Сантуш, увертюрата от операта „Вълшебният стрелец“ на Карл Мария фон Вебер, Седмата симфония от Лудвиг ван Бетовен и Концерта за обой и оркестър от Рихард Щраус, в който солистка ще бъде Джесика Хой Ян Чън, завършила във Виена и гастролирала в САЩ, Австралия, Германия, Италия, Португалия.

Диригент е виенският възпитаник Стивън Лам, един от последните студенти на Урош Лайовиц, Орднер Едуин и Конрад Лайтнер, наскоро избран от Рикардо Мути да дирижира спектакли в рамките на Italian Opera Academy.

Фестивален и конгресен център Варна, Зала 1, 20:00 часа.

Младежкият симфоничен оркестър на Макао е създаден през 1997, има реализирани турнета в Австралия и Сингапур, както и в Китай. Това е първият младежки оркестър от Китай, който изнася концерти в Музикферайн във Виена и в Моцартеума в Залцбург, заедно с Хора на виенските момчета. Състава на оркестъра наброява 100 човека, всички те отдадени на музиката. Много от оркестрантите, свирили в състава, сега учат в Европа и САЩ. Техен диригент е Стивън Лам, виенски възпитаник, един от последните студенти на Урош Лайовиц, Орднер Едуин и Конрад Лайтнер, наскоро избран от Рикардо Мути да дирижира спектакли в рамките на Italian Opera Academy. Програмата е много интригуваща, защото включва творба, посветени на 500 годишнината на Макао, както и произведения от класическия репертоар като Седмата симфония на Бетовен и Концерта за обой и оркестър от Рихард Щраус, в който солистка ще бъде Джесика Hoi Yan Ching, също завършила във Виена и гастролирала в САЩ, Австралия, Германия, Италия, Португалия.