Черно море стартира европейската си авантюра в Лига на конференциите

Спорт

25-07-2024, 15:56

Снимка:

Winbet

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Предвождани от един от най-качествените родни треньори Илиан Илиев, „моряците“ се представиха чудесно през миналия сезон, печелейки сребърните медали в Първа лига.

Българският Черно море официално стартира участието си в европейските клубни турнири за сезон 2024/25. В четвъртък отборът на националния селекционер Илиан Илиев ще се изправи срещу израелския Апоел Беер Шева.

Макар и Апоел да е домакин в сблъсъка, срещата ще се изиграе на градския стадион в гр. Ловеч. Причина за това е забраната израелски отбори да домакинстват в своята държава заради напрегнатата политическа обстановка.

Уебсайтът, чието рекламно лице е най-добрият български футболист на всички времена Христо Стоичков, отдава предимство на Апоел Беер Шева в този първи двубой между двата тима. Остава обаче да видим дали домакинството на неутрален терен няма да се окаже проблем за израелците - те няма да могат да разчитат на горещата подкрепа на своята публика.

Черно море - вдъхновен след един забележителен сезон

Предвождан от един от най-качествените родни треньори Илиан Илиев, Черно море се представи чудесно през миналия сезон, печелейки сребърните медали в Първа лига. “Моряците” останаха единствено зад шампиона Лудогорец, демонстрирайки класата си.

На трансферния фронт варненци направиха няколко интересни хода. Привлечен бе бившият национален вратар Пламен Илиев, както и десния бранител на ЦСКА Асен Дончев. С “моряците” подписаха още аржентинският халф Начо Паис и бразилското крило Дуду.

В Първа лига Черно море стартира сезона си с равенство 0:0 с ЦСКА 1948 на ст. “Тича” в морската столица. И двата отбора имаха шансове да отбележат победно попадение, но в крайна сметка до такова не се стигна.

В своя състав Черно море продължава да разчита на добре познатите лидери, сред които попадат Живко Атанасов, Васил Панайотов и Дани Мартин. Остава да видим как ще се представят в дългосрочен план и новопривлечените на “Тича” играчи.

Апоел Беер Шева - петкратният шампион на Израел

Апоел Беер Шева със сигурност не е случайно име в израелския футбол. “Камилите” са петкратен шампион на страната, като за последен път те триумфираха с титлата през 2018 година. Освен това, три пъти са носители на Купата на Израел, като още четири пъти са се поздравявали с успех за Суперкупата на страната.

В настоящия момент старши-треньор на Апоел Беер Шева е 43-годишният Ран Коджок, преминал още през треньорския пост в Макаби Нетаня и Макаби Петах Тиква. Бивш десен защитник, Коджок има богат опит като футболист, макар и не на най-високо ниво.

През това лято Апоел Беер Шева привлече трима нови футболисти в своя състав. За централния нападател Самир Фархуд бяха заплатени 100 000 евро, докато със свободен трансфер в клуба пристигнаха полузащитникът Елиел Перец и вратарят Бен Гордин. Клубът обаче се раздели с лявото крило Адриан Паун, който продължи кариерата си в румънския гранд Клуж.

Най-скъпият футболист на Апоел Беер Шева към настоящия момент е дясното крило Антонио Сефер. 24-годишният румънец се представя отлично след трансфера си от Рапид Букурещ през лятото на 2022 година. Част от Апоел е и българският футболист Йоан Стоянов.

Кой очаква Черно море в трети кръг на Лига на конференциите?

В случай че Черно море елиминира Апоел Беер Шева, което е най-положителният вариант, момчетата на Илиан Илиев ще продължат към трети квалификационен кръг на Лига на конференциите. Там българите ги очаква победителят от сблъсъка Млада Болеслав (Чехия) и ТрансИНВЕСТ Вилнюс (Литва), като тук големият фаворит за продължаване напред са чехите. “Моряците” обаче не бива да си правят “сметки без кръчмар”, като първо трябва да свършат работата си със своя актуален съперник - Апоел Беер Шева.