Морският фест „Синьо лято” – пъстър пъзел от емоции за децата на Варна (СНИМКИ)

Животът

27-07-2024, 15:22

Снимка:

ПСК „Черно море“

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Празникът внесе допълнителен нюанс в общоградското честване, посветено на 146-ата годишнина от Освобождението на Варна от османско владичество.

Пъстър пъзел от незабравими емоции дари на децата във Варна морският фестивал „Синьо лято”. Организатори на лятната фиеста, която се проведе навръх Деня на Освобождението на града, са Община Варна, Военноморските сили на Република България и ВВМУ „Никола Йонков Вапцаров”.

Празникът внесе допълнителен нюанс в общоградското честване, посветено на 146-ата годишнина от Освобождението на Варна от османско владичество.

Потапяйки се в атрактивното събитие, децата сякаш наистина се пренесоха в хитовия испански сериал от 80-те – „Синьо лято”, който описва ваканцията на група приятели на крайбрежието в Андалусия.

Преди да преплуват 600 м навътре в морето, участниците се отдадоха на богата палитра от морски занимания и преживявания.

В компанията на курсанти от Висшето военноморско училище те се учиха да връзват най-различни морски възли – моряшки, кръстовиден, лодъчен, плосък,  прав... Курсантите им разкриха, че през ветроходната епоха са се ползвали голям брой морски възли, както и че умелото им връзване било главно условие за моряшко майсторство.

След импровизирания морски уърк-шоп, децата участваха и в занимания на гребен тренажор. Обучаваха ги спортисти от СГК „Черно море ”.

Последва масов старт за преплуване на дистанция от 600 м навътре в морето, без състезателен характер, който донесе невероятно вълнуващи емоции на участниците. Най-многобройни сред участниците бяха плувците от шампиона на България ПСК „Черно море”, окуражавани и от любимите си треньори Калоян Георгиев и Борислав Георгиев. В магичното преживяване се потопиха и много гости на морската столица. Атракция бяха футболистите от юношеската школа на „Спартак” (Варна), които се включиха във фестивала веднага след традиционната си тренировка на плажа.

Главен съдия на проявата бе Вили Цеков.

Събитието бе перфектно обезпечено от „Доброволци с Устрем” – Volunteers with Ustrem.

Финалът на „Синьо лято” бе съпътстван от букет от пъстри емоции, които участниците съпреживяха по време на богатата томбола с невероятно атрактивни изненади. Първата награда връчи директорът на дирекция „Спорт” при община Варна Кристиан Димитров.

Щастливците, чиито номера бяха изтеглени по време на томболата, си тръгнаха с много морски изненади от община Варна, както и с куп подаръчни ваучери за: най-вкусните, красиви и изтънчени торти  от Cherry by Maryмаркови диоптрични или слънчеви очила – по избор от  Оптика Радушеви; домашните изкушения на верига ресторанти „Стария чинар“; безплатен курс по рисуване под ръководството на художник от Bottega Gastronomy; Детски кът – Варна, и неустоими сладки изкушения от „Веселите бонбони”.