И свободният паркинг на Албена вече е платен

Туризъм

29-07-2024, 12:57

Снимка:

„Албена“ АД

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Причината е наплива от коли.

От миналата седмица безплатният паркинг „Лазур“ в горната зона на Албена вече е платен. Цената му е 8 лева, колкото струва паркирането за 24 часа на паркинг „Автогара“ в комплекса. Цената за зелена зона не е променена – до края на септември е 20 лева, а синята зона – 10 лв. В сила е 30-минутният безплатен престой от първоначалното влизане в курорта край Балчик.

Красимира Стоянова – мениджър “Устойчиво развитие и зелен преход” в Албена, отговори, че таксата е въведена, защото имат нужда от още паркоместа, особено през почивните дни, когато платените зони бързо се изчерпват поради големия наплив на автомобили. За нашите гости разполагаме с достатъчно зони за паркиране, но събота и неделя има много плажуващи, уточни тя.

Мениджърът коментира и заетостта към момента – тя е добра за юли и август, туристите са българи, румънци, чехи, поляци, французи, гости от скандинавските страни, но в периферията на сезона – май и септември, почивките са по-малко. 

Спънки в записванията оказва визовият режим.

В началото на сезона имахме туристи от Турция, които приехме за техния празник Рамазан Байрам, много им хареса и искаха пак да дойдат, но проблем се оказаха визите, отбеляза мениджърът, че външно министерство трябва да коригира начина си на работа в посока облекчаване издаването на визи. Проблемът е поставен и пред министерство на туризма, откъдето е отговорено, че има недостиг на персонал. Подобна е развръзката и за граждани от Беларус, даде пример Красимира Стоянова.