Разработват туристическия маршрут "Черноморски път"

Туризъм

30-07-2024, 17:16

Снимка:

Bikemap

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Той свързва Констанца, Варна, Бургас и Истанбул.

Сдружение "Черноморски път" и Велоклуб "Устрем" във Варна, част от Туристическо дружество "Родни Балкани", разработват създаването на туристически продукт, основан върху създаването на туристически маршрут по Черноморското крайбрежие. Маршрутът е с работно наименование Туристически маршрут "Черноморски път", информира Радио Варна.

Върху идеята и нейното популяризиране се работи от няколко години. 

Целта на инициативата ни е да привлечем вниманието на туристическата и спортна общност, бизнеса и държавните институции към създаването на туристически маршрут по Черноморското крайбрежие на Румъния, България и Турция, по подобие на международните трансконтинентални пешеходни маршрути E3E4 и E8 (преминаващи през територията на България), както и системата от трансевропейски велосипедни маршрути ЕвроВело. В цялостният си вид маршрутът ще свързва Констанца, Варна, Бургас и Истанбул, като по този начин ще бъде също  връзка и между велосипедните маршрути ЕвроВело 6 и ЕвроВело 13, поясни за Радио Варна Бойко Стоянов, заместник-председател на велоклуб "Устрем". 

Желанието ни е „Черноморски път” да се развие като отделен маршрут в системата на европейските пътеки за дълги разстояния и в системата на ЕвроВело, като се обособи под формата на споделено ползване от пешеходци и велосипедисти, като в един бъдещ етап на развитие да осигури възможност за преминаването му и от хора в неравностойно положение. Избраният от нас маршрут преминава максимално близо до морето и използвайки предимно черни и горски пътища и пътеки (също и асфалтови, където няма други възможности), свързва малките и големи населени места с основните туристически центрове и курортни зони по крайбрежието, допълни той.