Варненци ще чуват звуци от Антарктида в Морската градина до 18 август

Животът

01-08-2024, 15:00

Снимка:

Kaufland България

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Интерактивната изложба с фотографии и звуци „Ледовете на Антарктика“ ще бъде открита на 2 август.

Жителите и гостите на Варна имат възможност да видят изключителни фотографии от Антарктида и да чуят автентични звуци от Ледения континент в интерактивна фотоизложба „Ледовете на Антарктика“. Тя ще бъде разположена на входа на Морската градина - в едно от откритите галерийни пространства на града, и ще може да бъде видяна до 18-ти август 2024 година. Официалното откриване ще бъде на 2 август от 19 часа, когато ще присъства и авторът на проекта - Марина Великова, участник в 32-ра българска антарктическа експедиция,  ръководена от проф. д.н. Христо Пимпирев.   

Освен фотографиите, посетителите могат да чуят шума на движещи се айсберги и грохота на падащи блокове лед в тишината на океана. Те ще бъдат достъпни чрез специален QR код, като е необходимо присъстващите да носят със себе си слушалки и смартфон. Експозицията се организира с подкрепата на Община Варна, Българския антарктически институт, множество компании, сред които и Kaufland България - стратегически партньор на българските антарктически експедиции.

Изложбата представя природата и живота на българските учени по време на пребиваването им на  Ледения континент тази зима. Научноизследователският кораб на родните учени „Св. св. Кирил и Методий“ 421 е от състава именно на Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров“ в гр. Варна.     

„Фотографиите, които представям в тази изложба, разкриват красотата на Антарктика, нейната сурова природа и мощ, но и нейната уязвимост. С тях се опитвам да насоча вниманието на обществото към климатичните проблеми, към опазване чистотата на природата и на водата, към факта, че те са в риск и ние хората допринасяме сериозно за това с нашата дейност.  Ще се радвам, ако публиката има сетива да види картините и чуе звуците от един съвършен в естествената си красота свят. Апелирам да се замислим как всеки от нас може да помогне с действията си, за да ги опазим чисти, такива, каквито са, за да съхраним нашата планета за нас и за идните поколения!“, подчертава авторът на изложбата Марина Великова.

„Борбата с климатичните промени е сред основните приоритети в политиката на Kaufland за устойчиво развитие. Подкрепата ни за Българския антарктически институт и участниците в експедициите е стратегическа и е насочена към търсене на реални решения за смекчаване на ефектите от глобалното затопляне и човешката дейност в глобален аспект. Звуците от изложбата ни помагат да се пренесем още по-пълноценно на Антарктида, да си представим този необикновен свят и да се замислим за това колко крехко и свързано е всичко и как ежедневието на всеки един от нас намира своето отражение върху света, в който живеем“, подчертава Кремена Георгиева,  мениджър „Корпоративни комуникации и социална отговорност“ в Kaufland България.