Проф. Николай Овчаров за саркофага: Най-вероятно е от района на Рациария край Видин

Животът

03-08-2024, 15:30

Снимка:

Георги Александров

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Най-важното в момента е да приключи прокурорската проверка, която има за цел да установи чия собственост е саркофагът.

Саркофагът, намерен на плаж край Варна, е завит, за да не се намокри, ако завали, съобщи "Телеграф“. Той е напълно автентичен, сочат проучванията на местните археолози до момента, след като вече е свалена част от боята, с която е бил покрит ценният артефакт.

Най-важното в момента е да приключи прокурорската проверка, която има за цел да установи чия собственост е саркофагът. Всички по веригата отричат да е техен, коментира пред "Телеграф“ директорът на Регионалния исторически музей (РИМ) Игор Лазаренко. 

Едва след това, ако бъде иззет в полза на държавата, смятаме да го поискаме за експониране в музея, добави директорът на РИМ-Варна. "Идеята е да го приберем вътре в сградата, но това, че в момента се намира навън, не е никакъв проблем. Все пак той е произведен именно с тази цел, за да бъде изложен. В момента е покрит с палатка, за да не се пълни с вода при дъжд“, допълни Лазаренко. 

Версии

аркофагът беше открит на плаж в курорта Св. св. Константин и Елена, като най-вероятно е пренесен във Варна от поречието на Дунав или Северозападна България, коментира още директорът на РИМ. "До момента сме намерили около 20 подобни саркофага, открити на територията на античния Одесос, но никой от тях не е бил с толкова пъстра и ясно изразена орнаментика. Именно поради тази причина предполагаме, че е донесен от друг край на България, но не е изключено да е внесен и от чужбина“, добави той.

Резба

Саркофагът е от II-III век - римския период, най-вероятно от района на Рациария край Видин, коментира проф. Николай Овчаров. "Дали точно е от Северозападна България, остава да бъде установено. Този район е превърнат в лунен пейзаж още през 90-те години на миналия век, като съм чувал, че там са работили 26 багера едновременно, за да разкриват и обират некрополите“, заяви специалистът. По негови думи в Националния археологически музей в София има два подобни саркофага с подобна уникална резба, с която тази школа е известна.

"Одесос е бил един от най-големите градове по времето на Римската епоха, това, че досега не е намиран такъв, не значи, че той не може да е бил открит в някой от некрополите на стария мегаполис“, добави Овчаров.