Светлана Станева: Всички искат равенство, Олимпийските игри са за това

Спорт

06-08-2024, 17:08

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Във френската столица Станева остана на крачка от медалите в категория до 57 кг, след като загуби от скандалната тайванка Ю Тин Лин.

Всички искат равенство, Олимпийските игри са за това. Това заяви боксьорката ни Светлана Станева след пристигането си на родна земя от Олимпиадата в Париж, предава БГНЕС.

Във френската столица Станева остана на крачка от медалите в категория до 57 кг, след като загуби от скандалната тайванка Ю Тин Лин. Българката поиска да свали ръкавиците още след втория рунд в знак на протест, но треньорът й Борислав Георгиев я убеди да доиграе срещата, в която победата бе присъдена на съперничката и с 5:0 съдийски гласа.

На въпрос как се чувства след въпросния двубой с Лин, Станева отговори иронично: „Прекрасно, прибирам се в родината си, при близките си, при семейството си. Не, всичко беше нормално, няма никаква горчилка, всичко беше прекрасно“ заяви тя и продължи:

„Това ме накара да си почина. Аз не съм тръгнала, за да се отказвам. След като видях резултата след втория рунд, имам добра себеоценка, смятах, че мачът е в лек превес в моя полза. Ще бъде анализирано след време, но в онзи емоционален момент исках да сваля ръкавиците, защото смятах, че взимам тези два рунда“.

Попитана дали това, че е загубила първите два рунда я е демотивирало, боксьорката ни беше категорична: „Не ме демотивира това, по-скоро ме демотивира, че след това беше 5:0 след втория рунд. Не смятам, че е реален този резултат“.

Станева коментира и скандалът в бокса, предизвикан от участието не само на Тин, но и на Иман Хелиф от Алжир, които са с провалени тестове за полова принадлежност преди година на Световното първенство в Ню Делхи. „Преди това МОК е имал такъв тест, 2004 е премахнат. И аз не знам защо няма дискусия – премахнали са го, имало е някакъв контрол. Всички са готови за равенство и равноправие. Олимпийските игри са за да сме заедно. Един спортен празник, в който всички нации да участват“.

„Те са родени с някаква аномалия, което не може да бъде изравнено от жена, това е истината. Така са преценили от МОК, така са направили. Не могат да ме накарат да се извиня. Сега ми предстои да си почина“, завърши нашата боксьорка.