Във Варна изложба разказва за модата от средата на XIX до средата на XX век в България

Варна Лайф

10-08-2024, 13:36

Снимка:

Държавен архив - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Специално внимание е отделено на известните дизайнери, както и на Лора Каравелова, Султана Рачо Петрова, Дора Габе и Елисавета Багряна, Яна Язова и др.

Изложбата "Модата в огледалото на едно столетие - от средата на XIX до средата на XX век“ ще бъде открита от 17 часа на 12 август, понеделник, в Държавния архив във Варна. 

С над 120 снимки е проследена промяната в облеклото и аксесоарите в едни от най-интересните отрязъци от новата българска история.

В отделни табла са илюстрирани дамската, мъжката, детската, сватбената, дворцовата мода, аксесоарите, униформите, спортните, плажните и карнавалните облекла, както и прическите през тези 100 години. Специално внимание е отделено на известните дизайнери, както и на Лора Каравелова, Султана Рачо Петрова, Дора Габе и Елисавета Багряна, Яна Язова и др. 

Изложбата показва само малка част от доказателствата за ролята на модата като естетически катализатор на българското общество по пътя на европейското му израстване, които Държавна агенция „Архиви” пази в снимковия си трезор.