Танцов спектакъл представя във Варна индийския класически стил Бхаратанатям

Варна Лайф

10-08-2024, 15:11

Снимка:

ФКЦ - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Събитието е част от честванията по повод 70-годишнината на дипломатическите отношения между България и Индия през 2024 г.

Известната индийска танцьорка Арупа Лахири и нейната група идват във Варна. От 19 часа на 13 август при вход свободен във Фестивален и конгресен център ще бъде представен спектакъла Раса-Нишпати, изграден като съвкупност от избрани представления от репертоара на Бхаратанатям.

Бхаратанатям е класически танц от Южна Индия, по-специално от щата Тамил Наду. Характеризира се със сложни стъпки, изразителни жестове с ръце и пищни костюми, често изобразяващи истории от хиндуистката митология. Танцът съчетава ритъм, музика и разказване на истории по високо стилизиран начин.

Съвкупност от избрани представления от репертоара на Бхаратанатям, тази постановка е създадена, за да предизвика деветте раса (естетически емоции) на човешката природа. От вира раса (героичната емоция) до шанта раса (емоцията на вътрешния покой), продукцията ще отведе публиката на пътешествие през вечни произведения, разказващи истории от добре известни източници, които предават същността на Бхарат.

Организатори са Индологическа фондация „Изток – Запад“, Посолството на Индия у нас, Индийски съвет за културни връзки (Indian Council for Cultural Relations)и община Варна.

Събитието е част от честванията по повод 70-годишнината на дипломатическите отношения между България и Индия през 2024 г.